Martin (15) ble historisk: – Han viser at han har noe her å gjøre

Ødegaard ble tidenes yngste spiller i en EM-kvalifiseringskamp.

Norge-Bulgaria 2-1

Norge vant den ekstremt viktige kampen mot Bulgaria mandag, men i tillegg til resultatet var det meste av spenningen rundt mandagens landskamp knyttet til følgende spørsmål:

Ville Martin Ødegaard (15 år og 301 dager) få spilletid og med det bli den yngste spilleren noensinne i en EM-kvalifiseringskamp?

64 minutter ut i omgangen kom svaret da Per-Mathias Høgmo byttet ut Mats Møller Dæhli og satte innpå Ødegaard til stor jubel for Ullevaal-publikummet. 

– Det var veldig morsomt. Det var veldig stort å spille på Ullevaal. 

– Hele Ullevaal reiser seg. Hva gjør det med hodet før du skal utpå?

– Jeg blir litt rørt egentlig. Det er helt utrolig at de gjør den hyllesten den. Det var veldig stort, sa Ødegaard til TV 2 Sporten etter kampslutt.

Se videointervju i vinduet øverst!

Knuste den gamle EM-kvalikrekorden
Spilletiden betød at Strømsgodset-spilleren også EM-kvalifiseringshistoriens yngste spiller noensinne. Den forrige rekorden tilhørte Islands Sigurdur Jonsson og var på 16 år og 251 dager.

EM-kvalifiseringshistoriens yngste debutanter

  • 1. Martin Ødegaard, Norge (15 år og 301 dager)
  • 2. Sigurdur Jonsson, Island (16 år og 251 dager)
  • 3. Peter Jehle, Liechtenstein (16 år og 265 dager)
  • 4. Levan Kenia, Georgia (16 år og 325 dager)
  • 5. Daniel Frick, Liectentstein (17 år og 79 dager)
  • 6. Ronny Büchel, Liechtenstein (17 år og 82 dager)
  • 7. Gareth Bale, Wales (17 år og 83 dager)
  • 8. Vagif Javadov, Azerbaijan (17 år og 100 dager)
  • 9. Romelu Lukaku, Belgium (17 år og 113 dager)

Med Ødegaard på banen scoret også Norge det avgjørende målet som sikret tre poeng mot bulgarerne i den særdeles viktige kampen på Ullevaal.

– Det var fint lege for Martin å komme inn. Han fikk spille i en rolle han kjenner godt og jeg synes han kom fint inn i kampen etter hvert, sa Per-Mathias Høgmo på en pressekonferanse etter kampslutt.

– Hvordan synes du han løste det?

– Det var en godkjent pluss debut. Han er trygg med ballen, viser eksellent ballkontroll og overblikk.

Alsaker mener Ødegaard viste at han har noe der å gjøre
TV 2s kommentator Øyvind Alsaker mener 15-åringen viste at han har noe på A-landslaget å gjøre. 

– Det er selvsagt oppsiktsvekkende at han er med på dette nivået i den alderen, og han gjør en grei figur. Han er også nære på å tre igjennom Håvard Nielsen med en målgivende som ville vært klassisk Martin Ødegaard. Han er ikke så mye involvert, men han får vist frem sin gode teknikk, og han viser at han har noe her å gjøre.

– Er han klar til å fortsette å bidra på dette nivået fremover?

– Jada, han kan absolutt bidra. Fremover kan han få en viktig jokerrolle, og han er kanskje spesielt nyttig på hjemmebane mot lag vi skal slå. Men det blir kanskje litt voldsomt med både han og Møller Dæhli samtidig – med begge to på banen går det litt utover den defensive tryggheten, sier Alsaker.

Myhre: – Så på ingen måte preget ut
Hans kollega Petter Myhre mener Høgmos avgjørelse om å sette inn Ødegaard er modig.

– Han var ganske lite involvert, men han så uredd ut. Han så på ingen måte preget ut og jeg må si at det er ganske modig av Høgmo. Jeg ble overrasket over at han ikke fikk spille mot Malta – det ville jo vært en ganske myk start. I stedet blir han kastet rett inn i heksegryta når vi må ha mål.

– Han prøvde på den han vanligvis prøver på, og det viser at han er på plass mentalt. Han kan komme inn og spille en jokerrolle fremover, det kan han, men det viktigste for Norge nå er at spillerne våre i utlandet fortsetter å spille bra. Så kan heller Martin få litt tid på seg til å spille på seg erfaring, sier fotballeksperten.

– Ikke en apekatt med lirekasse
Ødegaard fikk altså ikke starte, og allerede før kampstart begynte Twitter-stormene å rase da det ble klart at Ødegaard ikke var en del av startoppstillingen.

TV 2s fotballekspert Ole Martin Årst var blant dem som manet til ro.

PEN I TØYET: Slik så Martin Ødegaard ut da han ankom Ullevaal stadion mandag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
PEN I TØYET: Slik så Martin Ødegaard ut da han ankom Ullevaal stadion mandag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– La gutten få spille for det er det folket vil ha. Nei skal han spille er det fordi han er god nok! Vi snakker ikke om en apekatt med lirekasse, skrev han på Twitter. 

Etter Malta-kampen: – Martins sjanse kommer
Mot Malta lot Per-Mathias Høgmo det norske folket vente, noe som skapte store reaksjoner blant annet i sosiale medier.

– Martins sjanse kommer. Så det er ingen hast. Når du er 15 år så har du i hvert fall 17-18 år foran seg. Det norske folk skal få se Martin Ødegaard, sa Høgmo til TV 2 etter fredagens kamp.

HISTORISK ØYEBLIKK: Her kommer Martin Ødegaard innpå og blir EM-kvalikhistoriens yngste spiller noensinne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
HISTORISK ØYEBLIKK: Her kommer Martin Ødegaard innpå og blir EM-kvalikhistoriens yngste spiller noensinne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Tidligere på dagen mandag ymtet flere frempå at Ødegaard burde vært en del av U21-troppen dersom det uansett ikke skulle bli spilletid i løpet av de to kampene.

– Jeg har ment at hvis han først er tatt inn så burde han spille. Hvis ikke så kunne han utviklet seg selv som fotballspiller ved å spille for U-21 i Drammen og fått lov til å spille, i stedet for å farte rundt og lage masse støy rundt for de andre spillerne også. Hvis han ikke får spille i kveld, så lurer jeg faktisk på hvorfor han har vært med på denne samlingen, sa TV 2s fotballekspert Mini.

Den tidligere landslagsvingen var også klar på at man ikke kan forvente at 15 år gamle Ødegaard skal være Norges frelser.

– Vi snakker om en 15-åring som er en god fotballspiller, men han er ikke Maradona eller Messi. At han skal gjøre en forandring på det norske fotballspillet er helt feil og direkte urettferdig mot ham. Han har hatt en god sesong i Godset, men han er jo definitivt ikke bedre enn de fire som startet på midtbanen sist, sa han mandag formiddag.

PS! Allerede tidligere i år ble Ødegaard Norges yngste A-landslagsspiller noensinne, da han spilte mot Emiratene 15 år og 253 dager gammel.

Vis flere