Aina (27) og Camilla (30) jobber nært ebola-pasienten:
– Vi er trygge på at vi ikke blir smittet på jobb

Sykepleierne på infeksjonsmedisinsk avdeling ved Ullevål sykehus er opptatt av at ingen i Norge skal være redde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi er forberedt på denne typen ting. Så da vi fikk vite at en pasient var på vei var det bare å sette i gang, sier Aina Falmår Gartland (27), sykepleier ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Ullevål sykehus. 

Sammen med sykepleierkollega Camilla Elise Nielsen (30) har hun trent på hvordan en ebola-pasient skal mottas og behandles. De to jobber ikke direkte med ebola-pasienten, men omgås daglig kollegene som behandler den norske ebola-smittede kvinnen.

– Ingen grunn til frykt

Dersom det kommer en ny ebola-pasient til Norge kan det være de to blir satt til å jobbe med pasienten.

– Det ville vært helt greit det, det er en del av jobben. Vi får jo god opplæring. Det er så sikkert og vi har så gode rutiner på dette, så det er ikke noe fare. Det føles trygt å ha kolleger som må jobbe med det, og det ville føltes trygt å måtte jobbe med det selv, sier Nielsen. 

Nielsen har barn, blant annet en baby. Hun er likevel ikke betenkt med å jobbe så nær en ebola-smittet. 

– Jeg føler meg veldig trygg på jobb. Fasilitetene er der, de ansatte som jobber der er kjempeflinke og vi tar alle forholdsregler. Vi vet såpass mye om det og hvordan det smitter, så jeg er ikke redd for at jeg kan bli smittet, sier hun.

Helsepersonell utsatt

Både i USA og i Spania har helsepersonell blitt smittet i forbindelse med behandling av ebola-pasienter. Verdens helseorganisasjon (WHO) poengterer i sin siste statusrapport fra sist uke at nettopp helsearbeidere er spesielt utsatt.

De to er likevel ikke redde for at det samme skal skje med dem.

– Det er vanskelig å si hvorfor helsearbeiderne har blitt smittet der dette har skjedd. Vi vet ikke hva slags rutiner de har, men vi blir ikke redde av det. Vi vet at det vi gjør er helt sikkert. Det er ingen som nøler og vi har bra rutiner, sier hun.

Hva vil dere si til folk som er redd for at smitten skal spre seg fra Ullevål sykehus?

Det ville jeg ikke tenkt så mye på. Her i Norge er vi trygge. Vi som jobber med det tar alle forholdsregler og er ikke redde, sier Nielsen.

Profesjonelt miljø

De to sier de stoler fult og helt på rutinene - og at ikke en luftpartikkel fra isolatet slipper ut.

– Det er jo god stemning på jobben. Ting er som normalt. De som er inne og jobber med pasienten er godt forberedt på det. Det er klart det er alvorlig og alle er skjerpet, og at man kanskje er preget av det, men ikke veldig mye. Alle er veldig profesjonelle, sier Gartland.