KVINNE SAVNET: En kvinne er savnet fra skipet «Anangel Explorer», som nå ligger for anker i Narvik. Foto: Kristoffer Klem Bergersen/Fremover
KVINNE SAVNET: En kvinne er savnet fra skipet «Anangel Explorer», som nå ligger for anker i Narvik. Foto: Kristoffer Klem Bergersen/Fremover

Kvinne meldt savnet fra skip – en pågrepet og siktet for drap

En person er siktet for drap etter at en kvinne ble meldt savnet fra et skip som ligger til havn i Narvik.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skipsoffiseren som er siktet for å ha drept en kvinne i 30-årene om bord på et fraktskip i Narvik, nekter skyld. Politiet antar at noe kriminelt har tilstøtt den fortsatt savnede kvinnen.

– Han bekrefter at han har hatt et møte med kvinnen som var arbeidssøkende. Hun har vært om bord i båten, men etter møtet har han forklart det som at hun ble borte for ham, sier advokat Egil Malm, som er oppnevnt som forsvarer for den drapssiktede offiseren, til avisen Fremover.

Mannen har også opplyst at han har vært i kontakt med kvinnens familie for å høre om de visste hvor det var blitt av henne. Det skal han ha gjort etter at han forsøkte å komme i kontakt med henne via mobiltelefonen, som han sier var avslått.

Mannen fremstilles for varetektsfengsling tirsdag formiddag, opplyser Midtre Hålogaland politidistrikt til NTB.

Både den siktede og den savnede kvinnen var på et skip som kom til Narvik fra Amsterdam lørdag. Kvinnen er ifølge Dagbladet fra Ukraina, og hun ble ifølge politiet meldt savnet av sitt lands myndigheter i slutten av forrige uke.

Bistand fra Kripos

Skipet ligger ved havn i Narvik. Skipet seiler under filippinsk flagg, med et gresk og filippinsk mannskap.

Politiet i Narvik gikk om bord i båten lørdag for å undersøke hvorvidt kvinnen befant seg ombord skipet. Kvinnen ble ikke funnet, men på bakgrunn av opplysninger fra skipets besetning ble det besluttet å opprette en undersøkelsessak og det ble bedt om teknisk bistand fra KRIPOS.

Siktet for drap

Søndag ettermiddag ankom teknikere fra Kripos, og basert på tekniske funn som ble gjort, ble ett besetningsmedlem pågrepet og siktet for drap.

Det er gjort undersøkelser med kjemiske stoffer om bord som viser blodsøl eller spor av annen kroppsvæske. Funnene bekreftes også av politihunder. Det skal være en relasjon mellom siktede og den omkomne kvinnen.

– Dette er en spesiell sak fordi man ikke har noe lik, men vi har sterkt grunnlag for å si at kvinnen er drept, sier politistasjonssjef Egil Sletteng til avisa Fremover.

Kvinnen er på det nåværende tidspunkt ikke funnet, men politiet mener det er grunn til å anta at noe kriminelt kan ha tilstøtt henne. Totalt er 21 personer avhørt.

Begjært fire ukers varetekt

Det er uklart når og under hvilke omstendigheter kvinnen skal ha blitt drept.

Store mannskaper er om bord mandag ettermiddag for å gjennomgå skipet og gjennomføre taktisk etterforskning. Vedkommende som er siktet, ble pågrepet mandag morgen. Han vil bli begjært varetektsfengslet for fire uker tirsdag.

Politiet sier de har et godt samarbeid med rederiet.

Hellas-registrert

Skipet det dreier seg om, er det Hellas-registrerte fraktskipet «Anangel Explorer». Ifølge nettforumet shipspotting.com er skipet bygget i 2007, det er 289 meter langt og er på 173.000 dødvekttonn.

Operasjonsleder Emmanuel Lykoverdis ved Anangel Maritime Services i Kallithea i Hellas bekrefter overfor TV 2 at et besetningsmedlem er pågrepet.

– Politiet har blitt instruert om å etterforske den angivelige forsvinningen til en kvinne. Politiet tar i bruk alle midler for å undersøke saken, og det synes som om de fortsatt samler bevis og avhører mannskapet, sier Lykoverdis.

Erfaren sjømann

Han ønsker ikke å gi noen opplysninger om kvinnen som er meldt savnet, men sier at det pågrepne besetningsmedlemmet er en erfaren sjømann.

– Han er relativt ny i selskapet, men har lang erfaring og meget gode referanser, sier Lykoverdis.

Skipet gikk i ballast fra Amsterdam til Narvik og skulle ta om bord last i Narvik havn.