SUPERKABEL: Statnetts nye kabel til Storbritannia blir verdens lengste av sitt slag.  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
SUPERKABEL: Statnetts nye kabel til Storbritannia blir verdens lengste av sitt slag.  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Statnetts nye superkabel blir verdens lengste

Statnett skal legge nye strømkabler til Tyskland og Storbritannia. En av kablene blir verdens lengste undersjøiske kabel av denne typen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges kapasitet for kraftutveksling med utlandet kommer til sammen til å øke med nesten 50 prosent som følge av de nye kablene, ifølge Olje- og energidepartementet.

Kabelen til Tyskland skal etter planen være i drift i 2018, mens forbindelsen til Storbritannia skal være klar to år senere.

Kablene kommer til å gå fra Tonstad i Vest-Agder til Wilster i Tyskland og fra Kvilldal i Rogaland til Blyth i Storbritannia. Sistnevnte blir verdens lengste undersjøiske kabel av denne typen, ifølge departementet.

LES OGSÅ: Enighet om kabler til Tyskland og Storbritannia

– Muligheten for kraftutveksling med Tyskland og Storbritannia vil gi en bedre utnyttelse av kraftsystemene, og bidra til betydelig verdiskapning, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

Fra før har Norge strømforbindelser til Nederland, Danmark, Sverige, Finland og Russland. (©NTB)