Tvedten sier nei til mer landslagsspill

Håvard Tvedten kommer ikke tilbake på landslaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Håvard Tvedten ble utelatt fra Christian Berges første landslagstropp fordi landslagssjefen ville se på andre venstrekanter.

– Jeg var veldig motivert for videre landslagsspill. Men jeg skal være så ærlig å si at jeg ble overrasket da jeg ikke ble tatt ut på forrige samling, sa han til TV 2 den gangen.

Han tok en pause fra landslagsspill for å få tilbake motivasjonen til å spille for landslaget.

– Med inngangen til en ny landslagskvalifisering, føles det vemodig, men helt naturlig å sette punktum nå. Jeg håpet motivasjonen skulle komme ved å ta en pause, men isteden føles det mer rett enn noen gang å stoppe nå, skriver han i en pressemelding.

TV 2s håndballekspert Randi Gustad mener landslagsledelsen gjorde en tabbe da ikke tok med Tvedten ved forrige korsvei.

– Jeg synes de taper mye. Først og fremst taper de viktig rutine og en internasjonal klassespiller, med artisteri og et skuddrepertoar som er gøy både for publikum og landslaget selv. Håvard Tvedten holder i hvert fall et kjempehøyt internasjonalt nivå. Å gå glipp av den matchingen på trening er uheldig for de yngre spillerne. Jeg synes dette har vært klønete håndtert av landslagsledelsens side, at en av de beste spillerne mister motivasjonen. Det er ikke bra i det hele tatt, sier hun.

– Satte i gang prosesser i hodet mitt
Tvedten innrømmer at det som skjedde i fjor sommer var med på å fremskynde avgjørelsen om å gi seg på landslaget.

– Det som skjedde satte i gang flere prosesser i hodet mitt i forhold til å være med på landslaget. Tanker jeg ikke hadde tenkt før. For meg hadde det alltid vært en selvfølge å være med, sier han til TV 2.

For det er ikke noe fysisk som ligger til hinder for at 36-åringen fortsatt skal være med på landslaget.

– Jeg er i superform, og det er ingen hjemme som har sagt stopp. De har alltid vært min beste støtte. Kroppen er fit som aldri før. Det er mer en avgjørelse som er gjort på bakgrunn av hva jeg føler.

– Jeg er helt enig med Christian Berge om at en må være 100 prosent motivert for å være med på landslaget. Det er viktig for meg å presisere at jeg har hengt spill for Norge høyest av alt, og at jeg også før sommeren var supermotivert, forklarer han.

809 landslagsmål
Tvedten debuterte i samme kamp som Børge Lund, som ga beskjed om at han gir seg på landslaget før helgen.

Siden debuten mot Portugal i 2000, er det blitt 208 landskamper og 809 mål for landslaget. Bare Roger Kjendalen har scoret flere mål for Norge med sine 930.Men nå er det altså slutt for Tvedten.

– Jeg er veldig stolt og takknemlig for å ha fått representert Norge i en idrett jeg elsker, så mange ganger. Å spille for Norge har gitt meg noen av mine aller beste minner, skriver han.

Men han innrømmer at han godt kunne tenkt seg scoringsrekorden.

– Jeg var veldig giret på å ta den. Men når ting er blitt som de er blitt, så ser jeg at den blir tøff å ta. Hadde jeg fått 50 kamper til, så skulle jeg tatt den. Han hadde noen flere kamper enn meg også, ler Tvedten.

Blant toppscorerne i Spania
Tvedten startet karrieren hjemme på Stord, hvor han nærmest bodde i hallen i oppveksten.

Etter gjennombruddet på toppnivå gikk turen videre til danske Aalborg, hvor han ble lagkamerat med Lund.

Det ble fire sesonger i Danmark før han dro videre til Spania, hvor han raskt etablerte seg som en av ligaens mest målfarlige spillere - først for Naturhouse La Rioja, så for Valladolid.

Youtube-hit
I 2011 vendte han tilbake Aalborg.

Tvedten er kjent for sitt store skuddrepertoar, og ble lagt merke til også utenfor Norges grenser.

Et straffekast mot Egypt i 2012 ble en youtube-hit over hele verden, og i 2010 ble han tatt ut på verdenslaget.

– Jeg har vært utrolig privilegert, og har fått være med på mange oppturer, og noen nedturer. Noe av det stolteste jeg har vært med på har vært å spille for landslaget, avslutter han.