BULGARSKE PROFILER: Vladislav Stoyanov, Ivelin Popov, Nikolai Bodurov og Georgi Milanov er noen av få bulgarske profiler.
BULGARSKE PROFILER: Vladislav Stoyanov, Ivelin Popov, Nikolai Bodurov og Georgi Milanov er noen av få bulgarske profiler.

Dette er bulgarerne som møter Norge i dag

Få profiler sammenlignet med gullgenerasjonen på 90-tallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I likhet med Norge begynner det å bli lenge siden Bulgaria kvalifiserte seg for et internasjonalt mesterskap. Ikke siden EM i 2004 har Bulgaria vært i det gjeveste europeiske selskapet. Da ble bulgarerne sendt hjem fra Portugal med tre strake tap og en målforskjell på 1-9.

Som norske fotballsupportere drømmer også bulgarerne seg tilbake til 90-tallet. Med spillere som Hristo Stoitsjkov, Yordan Letsjkov og Krasimir Balakov på laget sjarmerte Bulgaria en hel fotballverden i VM 1994. Mexico ble beseiret på straffer i åttedelsfinalen. I kvartfinalen måtte Tyskland strekke våpen. Scoringer av Letsjkov og Stoitsjkov sørget for 2-1-seier og vill feiring i Sofias gater.

Ingen stjernespillere
Laget som møter Norge er ikke i nærheten av like stjernespekket som 94-laget. Mens spillerne på suksesslaget i 1994 spilte i klubber som Barcelona, Hamburg, Porto og Sporting, består 2014-utgaven av Bulgaria av spillere fra Ludogorets, Sofia-lagene og russiske toppklubber. Dimitar Berbatov takket nei til videre landslagsspill i 2012.

Ludogorets overrasket alle med å kvalifisere seg for Mesterligaen på bekostning av Steaua Bucuresti. I det oppgjøret ble keeper Vladislav Stoijanov utvist i det 119. minutt. Forsvarsspilleren Cosmin Moti tok på seg hanskene og sendte Ludogorets til himmels med to strafferedninger. 

Gjør to forandringer på laget 
Bortsett fra Stoijanov tjener Yordan Minev, Svetoslav Dyakov og Mihail Aleksandrov penger til livets opphold i den bulgarske toppklubben. Minev sliter med en skade, men det er ventet at han rekker Norge-kampen. Vesti melder at treneren gjør to forandringer på laget som tapte 0-1 mot Kroatia. Andrei Galabinov, som måler 1,90 på strømpelesten, erstatter Ilijan Micanski. Galabinov har scoret to mål på fem kamper for Livorno i Serie B og Coppa Italia denne sesongen. Aleksandrov kommer inn for Petar Zanev. Det betyr at Stanislav Manolev skyves ned på høyrebacken.

Ivelin Popov er kaptein både på landslaget og klubblaget Kuban Krasnodar. Kun Danny (Zenit St. Petersburg) leverte like mange målgivende pasninger som Popov forrige sesong. 

Den ferske Fulham-stopperen Nikolai Bodurov (28) danner midtlåsen sammen med rutinerte Apostol Popov (31). Bodurov har startet 10 av 11 kamper for London-laget i Championship.

Bulgaria (4-2-3-1): Vladislav Stoijanov (Ludogorets) - Stanislav Manolev (Dynamo Moskva), Apostol Popov (CSKA Sofia), Nikolai Bodurov (Fulham), Yordan Minev (Ludogorets) - Svetoslav Dyakov (Ludogorets), Ivelin Popov (Kuban Krasnodar) - Georgi Milanov (CSKA), Vladimir Gadzhev (Levski Sofia), Mihail Aleksandrov (Ludogorets) - Andrei Galabinov (Livorno)