HINDRER SPREDNING: En mann i beskyttelsesdrakt ved huset til den kvinnelige sykepleieren som er smittet av ebola i Dallas, USA. Mike Stone/Getty Images/AFP
HINDRER SPREDNING: En mann i beskyttelsesdrakt ved huset til den kvinnelige sykepleieren som er smittet av ebola i Dallas, USA. Mike Stone/Getty Images/AFP

Slik kan sykepleieren ha blitt smittet av ebola

Spesielt smittefarlige prosedyrer og feilaktig avkledning av beskyttelsesdrakt kan være årsaken til at kvinnen ble smittet av ebola på sykehuset i Dallas. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En amerikansk kvinne som jobbet som helsearbeider for ebola-smittede Thomas Duncan er selv blitt smittet av det dødelige viruset. Det ble kjent søndag kveld. 

– Det kan bli flere

Kvinnen var en del av teamet som behandlet den nå avdøde Duncan, og skal ha brukt beskyttelsesutstyr på sykehuset i Texas. 

Kort tid etter at smittetilfellet ble kjent opplyste direktør i Senter for smittevern og sykdomskontroll, Tom Frieden at sikkerhetsrutinene var brutt. 

Kvinnen var ifølge Wall Street Journal én av 18 personer som var bedt om å måle egen temperatur to ganger daglig. Det var fredag kveld kvinnen oppdaget at hun hadde feber, og kun 90 minutter senere var hun satt på isolat på sykehuset. 

Tom Frieden sier de nå ikke kan utelukke at flere blir smittet. 

– Dessverre er det muligheter, i løpet av de nærmeste dagene, at vi kan se flere tilfeller av ebola, sa Frieden på en pressekonferanse søndag. 

Utsatte prosedyrer

Både sykehuset i Dallas og uavhengige amerikansk helsetilsyn jobber nå på spreng for å finne årsaken til at kvinnen ble smittet på jobb. 

Enkelte prosedyrer trekkes frem som spesielt smittefarlige. Det er dialyse av nyrene, og intubering av luftrøret.

Ebola smittes gjennom utveksling av sekreter, spytt eller blod. Det mest smittsomme er blod, oppkast, diaré og urin, mens svette, spytt og sæd er noe mindre smittsomt. 

Eksperter ved Senter for smittevern og sykdomskontroll sier det er enkelt for helsearbeidere å ta på seg beskyttelsesutstyret, men at det er langt mer krevende å unngå smitte når de tar det av seg igjen. 

Smittevernekspert Bruce Ribner sier det er ekstremt viktig for de ansatte ved sykehuset å ta av seg draktene korrekt, og at det er her den største smittefaren ligger. 

– Enhver ansatt som enten tar på eller av seg draktene må bli observert av en kollega for å sikre at det ikke gjøres feil, sier Ribner. 

– Bekymret

Sykepleieren har blitt beskrevet som helsepersonell det var liten sjanse for at skulle bli smittet. 

– Det har ikke skjedd en hendelsen, som for eksempel et nålestikk. Da ville personen være i høyrisiko for smitte, sier overlege ved avdeling for sykdomsforebygging ved Vanderbilt University, William Schaffner til CNN. 

– Det er under avkledning av beskyttelsesdrakt at smitte har skjedd tidligere, og jeg er svært bekymret for hvordan utstyret ble tatt av i denne situasjonen, sier han. 

Nabovarsel 

Politistyrker omringet kvinnens hjem kort tid etter at smitten ble kjent. Leiligheten ble sterilisert, og naboer i området har fått beskjed om situasjonen. 

Personer som var i kontakt med kvinnen etter at symptomene startet blir overvåket de neste dagene. 

Også en norsk hjelpearbeider fra Leger Uten Grenser er smittet av ebola. Hun får nå behandling på Oslo universitetssykehus. Lørdag opplyste sykehuset at tilstanden hennes er stabil.