Ambulansepersonell frykter nytt forslag: – Kan gå ut over våre egne liv

Nytt forslag vil at ambulansepersonell skal kunne gripe inn før politiet har sikret åsted.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre år har gått siden terrorangrepet på Utøya og i Regjeringskvartalet. 

Manglende felles prosedyrer og sviktende kommunikasjon var noe av det vi skulle lære av etter katastrofen.

Direktoratene med ansvar for politi, helse og sikkerhet har nå kommet med et nytt forslag til hvordan håndteringen av livsfarlige situasjoner bør være. Der åpnes det for at ambulansepersonell kan gå inn i situasjoner før politiet har sikret stedet. 

– Ambulansepersonell må gjøre en selvstendig vurdering ut fra den informasjonen de har og den informasjonen de har fått fra sine sentraler. De må ta en selvstendig vurdering på om det er trygt nok til å gå inn uten verneutstyr, sier Steinar Olsen, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet. 

Skeptiske

 – Ambulansepersonell kan ikke gå på jobb i frykt for eget liv. Dette her er en politijobb, og det mener jeg det fortsatt skal være, sier Ola Yttre, leder for Ambulansepersonellets Yrkesorganisasjon 

Yttre er skeptisk til forslaget om at ambulansepersonell kan gå inn i situasjoner før politiet er på plass, men mener at dersom det likevel skal gjennomføre så må det øves med med andre nødetater. 

– Da må det inn prosedyrer der det er obligatorisk med årlig samtrening med brann og politi, sier han.

– Kan ikke risikere livet

For et år siden ble Valdresekspressen kapret. Tre personer ble drept med kniv. Ambulansen og brannvesenet kom først til stedet. Sammen pågrep de gjerningsmannen før politiet var på plass. 

Selv om brann- og ambulansepersonellet fikk kontroll på drapsmannen i fjor, mener Yttre at slike situasjoner gjør at de må gjøre politiets jobb. Det tror han kan gå ut over helsepersonells liv. 

– Dette kan ikke gå på bekostning av våre egne liv, sier han.