Legevakt-forsker slår alarm etter ny rapport: 

Legevaktene har blitt verre  - større risiko for at du blir feilbehandlet

Sammenslåing av legevaktene skulle gi bedre tilbud til pasientene. Ny rapport viser at det ikke har hjulpet i det hele tatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rita Eidså (34) er på vei inn på Os og Samnanger legevakt. Hun har kuttet seg i fingeren under middagslaging, og har besøkt den lokale legevakten sin for å få hjelp.

– Jeg er stort sett fornøyd med hjelpen jeg får her. Jeg var litt ekstra heldig i dag, jeg kom bare minutter etter legevakten åpnet, sier Rita til TV 2 i det hun setter seg på behandlingsbenken.

Ritas lokale legevakt ble for noen år siden slått sammen med legevakten i nabokommunen, Samnanger. Dette er et såkalt interkommunalt samarbeid. Mindre legevakter legges ned, til fordel for større legevakter, ofte med et større nedslagsområde.

IKKE FOR SENTRALISERING: Rita Eidså er glad hun har sin lokale legevakt i nærheten. (FOTO: Ilebekk Johansen / TV 2)
IKKE FOR SENTRALISERING: Rita Eidså er glad hun har sin lokale legevakt i nærheten. (FOTO: Ilebekk Johansen / TV 2)

– For dårlige forskrifter

Ifølge en ny rapport fra Nasjonalt legevaktregister, blir dette stadig mer vanlig.
I en rekke reportasjer har TV 2 omtalt kritikkverdige forhold ved norske legevakter.

Legevakt-ansatte fra hele landet har stått frem med det de mener er en virkelighet som ikke bør fortsette. En av de legevaktansatte vi snakket med, oppsummerte problemet slik:

– De sentrale forskriftene som regulerer legevakten er så diffuse og intetsigende at de ikke er til noen hjelp når vi skal bedre kvaliteten, sa legevaktmedarbeideren til TV 2.


– Kun én lege på vakt

I den nye rapporten fra Nasjonalt legevaktregister kommer det frem at lite har skjedd på de siste årene. Blant funnene slås det fast at:

  • 8 av 10 legevakter har kun én lege på vakt kveld, natt og helg.
  • 8 av 10 legevakter har ikke organisert bakvaktlege
  • Nesten halvparten mangler kompetanse- og opplæringsplan for lege i vakt.

– Kvaliteten har blitt dårligere

– Det mest urovekkende mener jeg er at det har blitt større legevakter med dårligere kvalitet. De større enhetene har ikke blitt fulgt opp med bedre bemanning og bedre kompetanse, slik forutsetningen var, sier en av forfatterne av rapporten, Tone Morken .

DÅRLIGERE KVALITET: Forsker mener situasjonen ved norske legevakter er forverret. (FOTO: Jan Kåre Gåsemyr/TV 2)
DÅRLIGERE KVALITET: Forsker mener situasjonen ved norske legevakter er forverret. (FOTO: Jan Kåre Gåsemyr/TV 2)

Hun er prosjektleder ved Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin, og har sammenlignet den nye legevaktrapporten med tilsvarende undersøkelser gjort tidligere år. Hun ser ikke en positiv utvikling ved landets legevakter.

– Kvaliteten er nok blitt dårligere hvis man ser på innholdet, kompetansen og det tilbudet i pasienten får i legevakten.

– Kan vi se en utvikling der vi ser flere feil?

– Ja, hvis kompetansen er for dårlig er det også en større sjanse for at det skjer feil, sier Morken til TV 2.


Har forslag på høring

FEIL VEI: Forsker Tone Morken ser ikke en positiv utvikling ved landets legevakter.
FEIL VEI: Forsker Tone Morken ser ikke en positiv utvikling ved landets legevakter.

Helseminister Bent Høie mener opplysningene som kommer frem i rapporten ikke er overraskende.

– Nei, det bekrefter min bekymring for kvaliteten på legevaktensom er en veldig viktig del av legetjenesten. Og er for mange pasienter den første inngangen til å få god helsehjelp, sier Høie.

Han sier arbeidet med å møte utfordringene som rapporten peker på allerede er i gang.

– Det vi har gjort er å sende ut på høring en forskrift som skjerper kravene til kompetanse og kvalitet i legevakten. Dette vil svare på noen av de utfordringene som rapporten tar opp, sier Høie.


– Ikke bare positivt

På Os legevakt får Rita (34) god hjelp av legen på vakt. Selv om hun er fornøyd med tilbudet på sin lokale legevakt, advarer hun politikerne mot å ensidig fokusere på at større, mer sentrale legevakter er til befolkningens beste.

– Jeg hadde ikke likt om befolkningen i Os måtte bruke legevakten i Bergen, for eksempel. Det hadde blitt mye lengre reisevei, og ifølge venner som bor i Bergen er det lengre ventetid på større legevakter. Jeg håper vi får beholde den lokale legevakten i lang tid, sier Rita.