Thea (12) forlot «brudgommen» ved alteret under store protester

Det gikk et gisp gjennom Jakob kirke i Oslo da «bryllupet» skulle stå mellom Thea (12) og 37 år gamle Geir.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Organisasjonen Plan Norge sto bak den symbolske markeringen mot barneekteskap.

– I dag har vi stoppet ett av 39.000 barnebryllup som finner sted hver eneste dag, sa generalsekretær Olaf Thommessen i Plan Norge.

Like før hadde Thea forlatt sin forlovede ved alteret etter store protester mot giftermålet fra de frammøtte i kirken.

Se det omstridte kampanje-bryllupet øverst i saken!

Plan lanserte aksjonen på bloggen Theas Bryllupsblogg , hvor tolvåringen den siste måneden har delt sine tanker etter at moren fortalte at datteren skulle stå brud.

Bloggen har både vært omstridt og skapt internasjonal oppmerksomhet. Store aviser som The Independent, Huffington Post og Washington Post har omtalt saken.

– Dette er en problemstilling som fortjener alle mulige virkemidler. Åtte millioner jenter giftes bort hvert år, 39.000 hver eneste dag, en jente blir giftet bort annet hvert sekund, sier Thommessen til TV 2.

Plans mål er at flere får opp øynene for at både Norge og resten av den vestlige verden må bidra for å bekjempe denne praksisen internasjonalt.

12 år gamle Thea er veldig glad for å ha vært med på prosjektet. 

– Det var tøft å stå barnebrud. Alt var så feil, men også så viktig. Heldigvis fikk vi stoppet bryllupet i tide. Jeg synes det er så fælt at 39.000 jenter står barnebrud hver dag og jeg er glad for at jeg har fått gitt dem et ansikt. Jeg vil at alle verdens jenter skal få gå på skole, leke med venner og være barn – akkurat som jeg, sier Maja Bergström, som er barnebrudens Theas egentlige navn.

Hun er selv 12 år, bor i Stockholm og skal heldigvis ikke gifte seg på mange år.

– Det er flott at så mange har engasjert seg i kampen mot barnebruder. Jeg synes det er kjempefint å ha vært med på dette, sier hun til TV 2.