SYKEHUSET: Ved dette sykehuset i Sierra Leone, Gondama Referral Center, jobbet den norske kvinnen som er smittet med ebola-viruset. Foto: Leger uten grenser
SYKEHUSET: Ved dette sykehuset i Sierra Leone, Gondama Referral Center, jobbet den norske kvinnen som er smittet med ebola-viruset. Foto: Leger uten grenser

Tilstanden til norsk ebolasmittet kvinne er  stabil

Det opplyser Ullevål i en pressemelding lørdag. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 Tirsdag landet den ebolasmittede norske kvinnen, som jobbet for Leger uten grenser i Sierra Leone, i Oslo og ble fraktet til Ullevål sykehus hvor hun ligger i isolat. Lørdag opplyser sykehuset i en pressemelding at hennes tilstand er stabil. 

 – Gjennom rask og velvillig assistanse fra flere utenlandske kilder har sykehuset fått tilgang til utprøvende behandling som har vært svært lovende i prekliniske forsøk og tidligere gitt til enkelte pasienter.

– Tilstanden etter forholdene stabil

Ullevål kan ikke kommentere hva slags behandling pasienten har fått. 

– Sykehuset kan imidlertid ikke kommentere behandlingen av pasienten som er innlagt, men kan bekrefte at pasientens tilstand etter forholdende er stabil. 

Det presiseres også fra sykehusets side at de i lang tid har vært forberedt på å håndtere denne typen pasienter på en trygg måte for pasienten selv, personalet og samfunnet ellers. Erfaringene deres så langt viser at rutinene ved sykehuset fungerer, skriver de i pressemeldingen. 

Takknemlig for hjelpen

Torsdag fortalte kvinnen selv til TV 2 via sin arbeidsgiver at hun er takknemlig for hjelpen fra det norske helsevesenet.

– Som pasient ved Ullevaal universitetssykehus får jeg den best mulige behandling. Det er jeg takknemlig for, sier kvinnen.

Vil ha ro

Familien og hennes arbeidsgiver følger situasjonen på sykehuset tett. Både kvinnen selv og familien er opptatt av ro.

– For meg og min familie er pasientbehandlingen det viktigste. Jeg ber derfor om at anonymiteten opprettholdes, og at jeg og min familie får fred og ro.

På få uker ble to utenlandske feltarbeidere som jobbet for Leger uten grenser ebolasmittet. Først ble en fransk kvinne syk i Liberia i midten av september. Deretter ble viruset påvist hos den norske kvinnen i starten av oktober.

Fransk kvinne overlevde

I begge tilfellene har sykdommen blitt oppdaget på et tidlig stadie og begge har rutinemessig isolert seg. Deretter har begge kvinnene blitt transportert til sine respektive hjemland for behandling.

Etter nærmere tre ukers behandling ble den franske kvinnen erklært frisk og skrevet ut fra sykehuset.

Dag Kvale leder sykehusets avdeling for infeksjonsmedisin og er ansvarlig for behandlingen av kvinnen. Kvale kan ikke si noe om overlevelsessjansene for den norske kvinnen.

– Det kan vi ikke si noe til eller fra. Vi vet at det er en potensiell skummel viral feber. Med god støtteterapi er det mye bedre sjanser for å klare seg, sa avdelingslederen.