FORANDRING: De to østerrikske jentene ble raskt radikalisert da de ble tatt inn i IS i Syria. Nå har jentene kun ett ønske – de vil hjem til Østerrike. Foto: Interpol
FORANDRING: De to østerrikske jentene ble raskt radikalisert da de ble tatt inn i IS i Syria. Nå har jentene kun ett ønske – de vil hjem til Østerrike. Foto: Interpol

Samra (17) og Sabina (15) dro til Syria for å krige med IS – venter nå desperat på å bli reddet hjem

De to tenåringsjentene fra Østerrike er blitt giftet bort og er begge gravide. Nå angrer de dypt på turen til Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var i april at de to jentene, Samra Kesinovic (17) og Sabina Selimovic (15) forlot hjemstedet Wien i Østerrike, for å slutte seg til terrorgruppen IS i Syria. 

– Tjene Allah 

De unge jentene ble overtalt til å dra til Syria for å delta i hellig krig. I uker før de dro fortalte de venner og bekjente på skolen om deres nye liv, og om den planlagte reisen. 

Samra og Sabina fortalte likevel ingenting til sine foreldre, men la igjen en lapp til dem før de reiste:

– Ikke let etter oss. Vi skal tjene Allah, og vi vil dø for ham, skrev jentene. 

Nå, et halv år etter, skal jentene være giftet bort til lokale IS-medlemmer og begge er blitt gravide. Både østerriksk politi og Interpol har ettersøkt jentene siden de forsvant, men har ikke lyktes å finne de to venninnene.

Politiet i Østerrike mener ekstremistene har tatt over jentenes Facebook-kontoer, og at ingen av bildene eller meldingene er lagt ut av jentene selv. 

IS bruker jentene og deres sosiale medier som lokkemiddel for andre jenter, slik at flere rekrutteres til IS sine grupperinger i Syria og Irak. 

Mange av bildene som er lagt ut av jentene skal være manipulerte. 

Vil hjem 

Den østerrikske avisen Oesterreich avslører at jentenes høyeste ønske nå er å komme hjem. De skal befinne seg i Rakka-provinsen, nord i Syria. 

Jentene skal ha klart å komme i kontakt med foreldre sine og fortalt at de vil komme seg hjem til Østerrike. De skal ha blitt sjokkert over den brutaliteten IS har utvist, og frykter nå for sitt eget liv. 

Talsperson for Østerrikske myndigheter sier til NY Daily News at det allerede kan være for sent for jentene. 

– Det største problemet er å få folk tilbake til Østerrike. Når de først har dratt dit er det nesten umulig å få dem tilbake, sier Karl-Heinz Grundboeck.