Høgmo før Malta-kampen: – EM om to år kan bli for tøft

Per-Mathias Høgmo advarer mot å stille for høye mesterskapskrav til «Unge Norge».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 Vi vil, og har som ambisjon, å komme til EM. La det ikke være noen tvil om det, sier Per-Mathias Høgmo

TV 2 blir med landslagssjefen på en biltur. Denne gangen skal han til Malmö. For å treffe Åge Hareide. Og prate fotball.

Han liker det. Og han pratet seg til landslagsjobben da NFF valgte å sparke Drillo i fjor høst. Kjetil Siem var tvilende til nordlendingene akademiske tilnærming til fotball, men ble overbevist på et fire timer langt møte i Stockholm.

NFF ansatte og Høgmo og Yngve Hallén sa det rett ut på pressekonferansen:

– Han skal ta oss mesterskap.

Nå har det gått litt over et år. Norge har kun vunnet én av tolv kamper.

– Vi er trygge på at vi er på rett vei. Og at denne strategien er den som kan løfte norsk fotball tilbake i toppen. Men...

Og så kommer «men». Høgmo hadde ikke forventet et så markant generasjonsskifte. Brede Hangeland har gitt seg på landslaget. Det samme har John Arne Riise. Mot Malta er 15 år gamle Martin Ødegaard i troppen.

– Vi har vært i ett europamesterskap siden krigen
Mats Møller Dæhli er Norges playmaker som 19-åring. Og spillere som Stefan Johansen, Joshua King, Omar Elabdellaoui har ikke mange landskamper til sammen, de heller.

– EM om to år kan være en for tøff målsetting. Det tror jeg vi bare må erkjenne. Men det er målet vårt og vi må våge å legge det presset på oss selv.

– Hva er konsekvensen av å ikke nå det målet?

– Jeg kan ikke problematisere over min egen tid og hvor lenge jeg sitter i jobben. Men jeg har kontrakt i fire år og skal evalueres etter to. Jeg tror vi er inne på rett vei, og at vi kan komme til mesterskap på sikt. Vi har vært i ett europamesterskap siden krigen. Det sier noe om hvor tøft klima det er blitt der ute. Og det er ekstra tøft for unge spillere, sier landslagssjefen.