Nekter å droppe kutt i bilavgiftene

Per Sandberg (Frp) ber KrF og Venstre om å roe seg ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To dager etter at statsbudsjettet ble lagt frem er det åpen krangel mellom Fremskrittspartiet og regjeringens to støttepartier KrF og Venstre.

– Uaktuelt å fire

Da Siv Jensen onsdag ble historisk som den første finansministeren fra Frp til å presentere et statbudsjett, fremmet hun en rekke forslag som har vært kampsaker for partiet i opposisjon. Flere av forslagene har fått hard kritikk fra opposisjonen.

Nå slår Frp-nestleder Per Sandberg tilbake og gjør det krystallklart at samarbeidspartiene i Stortinget kan glemme sine ønsker om å droppe flere omstridte kutt.

– Det er uaktuelt å fire på de områdene som Frp har fått gjennomslag for i budsjettet. Det gjelder bilpolitikken, infrastrukturdelen, justisdelen og helsedelen, sier Sandberg til TV 2.

Kuttet 1,3 milliarder

I sitt første statsbudsjett kuttet Siv Jensen 1,3 milliarder i bilavgifter. I tillegg til at hun for første gang på lenge lot være å prisjustere avgiftene på drivstoff.

Terje Breivik, nestleder i Venstre, steiler over forslaget.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Terje Breivik, nestleder i Venstre, steiler over forslaget. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– Å svi av 1,3 milliarder på å subsidiere fossile kjøretøy, en del av klimaproblemet er rimelig uaktuelt å gå med på for Venstre, sier finanspolitisk talsmann Terje Breivik (V).

Også KrF er kritisk til kuttet i bilavgiftene, samtidig som de krever mer til bistand og vil beholde skatteklasse 2 for ektepar, som de forhandlet inn igjen i årets budsjett.

– Det her skal på plass før vi i realiteten begynner å forhandle, sier Hans Olav Syversen (KrF).

Den krasse tonen får Frp-nestleder Per Sandberg til å slå tilbake med samme mynt.

– Så høye og mørke, med så kraftige beskyldninger som de har kommet med nå, det hadde jeg faktisk ikke trodd at ville komme, sier Sandberg. 

Har kjempet med nebb og klør

I klartekst sier Per Sandberg nå at det er uaktuelt for Frp å gå tilbake på forslagene om kutt i bilavgifter.

– Bilavgiftene har vi kjempet med nebb og klør for å redusere. Vi har ikke kommet så langt som vi ønsket oss en gang. Det tror jeg KrF og Venstre forstår, selv om de ønsker seg noe annet. Det er helt umulig å gå inn i forhandlinger med Frp med ønske om å ta bort det.

I helgen samles 400 tillitsvalgte fra Fremskrittspartiet til strategikonferanse. Her venter Sandberg at han får støtte for sin klare beskjed til forhandlerne i Stortinget.

– Jeg taler klart og tydelig på vegne av Frp og landsstyret til Frp. Her vet KrF og Venstre at det er uaktuelt å forhandle, på samme måte som vi vet at det er uaktuelt å starte å forhandle ned bistandsbudsjettet, sier Sandberg.