Norske Itta (34) trosset ebola-faren i Liberia

Det er bare to dager siden feltarbeider Itta Helland-Hansen kom hjem etter å ha jobbet for Leger uten grenser i ebola-rammede Liberia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til vanlig er hun daglig leder på en Oslo-restaurant. Men flere uker i året reiser hun til land som desperat trenger nødhjelp. Nå har Itta Helland-Hansen akkurat kommet hjem fra et fem uker langt oppdrag i ebola-rammede Liberia.

– Hvis man hadde grepet inn tidligere der så hadde man kanskje ikke vært i den situasjonen man er i nå. Men det eneste man kan gjøre er jo hvertfall å gripe inn nå og forhindre mer spredning så langt det lar seg gjøre, sier Helland-Hansen til TV 2.

Vi oppdater siste nytt om ebolaepidemien her

Smittefrykt

DESINFISERING: Smittefrykten henger over feltarbeiderne, selv for de som ikke har kontakt med de sykeste. Foto: Privat
DESINFISERING: Smittefrykten henger over feltarbeiderne, selv for de som ikke har kontakt med de sykeste. Foto: Privat

I Liberia har hun jobbet med å blant annet dele ut informasjonsmateriell og medisinsk utstyr til lokalbefolkningen. Men selv om hun ikke er helsearbeider og i kontakt med de aller sykeste, er risikoen for å bli smittet alltid overhengende.

– Det er en frykt som er der hele tiden og som man er nødt til å forholde seg til for sin egen sikkerhet, sier hun.

– Det betyr at man ikke skal være nær andre personer fysisk, man må hele tiden klore og desinfisere og man må unngå å for eksempel ta hendene til munnen.

– Tungt når kollegaer blir smittet

Feltarbeiderne har hele tiden dette hengende over seg, og prøver å være bevisste på enhver kontakt med andre. Likevel har Itta opplevd at flere kolleger har blitt smittet, blant annet den norske kvinnen som jobbet for Leger uten grenser i Sierra Leone.

– Det er alltid tungt nå kollegaer blir smittet. Dette er ikke et risikofritt oppdrag. Vi kan ikke bekjempe dette her uten å forvente at noen blir smittet. Men vi tar alle forholdsregler for at det ikke skal skje, sier 34-åringen til TV 2.

Testing for ebola-smitte kan først skje etter at en pasient har vist symptomer på sykdommen.

Itta Helland-Hansen håper nå at verdenssamfunnets bidrag faktisk hjelper de som er rammet.

– Nå er det mange store ord fra høye herrer, men vi må se det bli omsatt i direkte handling på bakken før vi kan si at det faktisk har noen effekt, avslutter feltarbeideren.