Nederland reiste seg og unngikk nytt sjokktap

Guus Hiddinks mannskap kom tilbake etter tidlig baklengsmål mot Kasakhstan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nederland-Kasakhstan 3-1, Latvia-Island 0-3, Tyrkia-Tsjekkia 1-2

Nederland stod forut for fredagens kamp mot Kasakhstan med en ubeseiret rekke på hjemmebane som strakk seg 14 år tilbake i tid.

Den rekken står fremdeles, men hjemme mot miniputtene fra Øst-Europa måtte storfavorittene slite betraktelig mer enn forventet.

Gjestene tok ledelsen i 1. omgang, og selv om de oransje utlignet etter en time og spilte de siste 25 minuttene med en mann mer måtte de vente til det 82. minutt før Ibrahim Afellay satte inn 2-1-målet og ytterligere seks minutter før Robin van Persie fullstendig avgjorde med 3-1 fra straffemerket.

Se video i vinduet øverst!

Siste hjemmetap i oktober 2000
Forrige nederlandske tap av betydning på hjemmebane var VM-kvalifiseringskampen mot Portugal i oktober 2000, som endte 0-2. 

34 hjemmekamper senere så det en stund ut til at fotballminiputten Kasakhstan – nummer 127 på FIFA-rankingen – skulle sette en stopper for rekken. Renat Abdulins heading etter hjørnespark i det 17. minutt stod nemlig lenge som kampens eneste scoring. 

SJOKK: Daley Blind og resten av Nederland-laget skjønte lite da Renat Abdulin og Kasakhstan satte inn 1-0. FOto: Emmanuel Dunand/AFP Photo
SJOKK: Daley Blind og resten av Nederland-laget skjønte lite da Renat Abdulin og Kasakhstan satte inn 1-0. FOto: Emmanuel Dunand/AFP Photo

Innbytter Klaas-Jan Huntelaar utlignet dog med det som var et vakkert hodestøt etter en time, og da gjestenes Baurzhan Dzholchiyev fikk direkte rødt kort for en nedsparking av Ibrahim Afellay fire minutter senere ble det tøft for kasakhstanerne.

De oransje presset på for matchvinnerscoringen, og drøyt kvarteret før slutt var Arjen Robben svært nære ved to anledninger. Først skrudde han et frispark i tverrliggeren, før han deretter skjøt like utenfor under halvminuttet senere.

Åtte minutter før slutt kom den forløsende scoringen. Et langskudd fra Afellay traff foten til en uheldig borteforsvarer, og dermed suste langskuddet i nettet til 2-1 på Amsterdam Arena.

To minutter før full tid satte Robin van Persie kampens siste fra straffemerket. Manchester United-spissen ble selv felt i foranledningen til straffen.

Sjokktap sist
I åpningsrunden i gruppe A ble Nederland offer for et sjokktap. Da tapte de 1-2 for Tsjekkia, i det som var bronsevinnerne fra sommerens VMs første kvalifiseringstap siden oktober 2011.

Dermed var fredagens seier ekstra viktig for ikke å havne for langt bak topplagene Island og Tsjekkia. Islendingene, som slo Tyrkia hele 3-0 i første kamp, imponerte på ny med en sterk 3-0-borteseier over Latvia. Tsjekkia kom tilbake etter å ha ligget under mot Tyrkia og vant 2-1.

Dermed står tsjekkerne og islendingene med seks poeng hver i gruppe A, mens Nederland følger på 3. plass med sine tre poeng. 

PS! I EM-kvaliksammenheng har Nederland nå spilt 50 kamper på hjemmebane i sin historie. 41 av disse er vunnet, mens ni har endt uavgjort.