Slik skal TV 2 vinne dramakrigen i 2015

Se de de aller første scenene fra dramaserien «Frikjent».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter 100 døgn med hektisk innspilling er storsatsingen «Frikjent» endelig snart klar.

– Sønnen min sa at han gledet seg sånn til fredag, for da er pappas karrière over, sier skuspiller Nicolai Cleve Broch og ler. 

«Lørdagsmagasinet» er med bak kulissene når de aller siste scenene spikres på plass. 

Cleve Broch har sammen med blant andre skuespillerne Lena Endre og Tobias Santelmann nemlig jobbet 50 dager i strekk etter sommeren for å gjøre opptak til de siste fem episodene av serien, som har premiere over nyttår.

Cleve Broch spiller Aksel, som for 20 år siden ble dømt, og deretter frikjent for drapet på sin ungdomskjæreste. Etter å ha blitt søkkrik på forretninger i Asia i mange år, bestemmer han seg for å omsider vende tilbake til hjembygda og hjelpe en lokal hjørnesteinsbedrift som er på konkursens rand. Men bygda har ikke glemt hva han ble mistenkt for å gjøre, og gamle sår rives opp. 

Se de aller første scenene fra filmen øverst i saken!

Koster det tobbelte av «Farmen»

– Serien drives av relasjonene mellom personene, samtidig som det ligger et krimplott i bunn. Hvem har drept ungdomskjæresten, er han en morder eller ikke? sier Cleve Broch.

Mens bygda ønsker å gjenoppta saken, begynner Aksel å lete etter hvem morderen er.

Egne dramaserier er det dyreste for en tv-kanal å produsere, men også ett av de viktigste våpnene i kampen mellom kresne seere. Serien koster 70 millioner kroner å produsere. Det er nesten det dobbelte av en sesong av «Farmen».

Dramaserier har etter hvert blitt den største seermagneten. Forfatterne bak «Frikjent», Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig, tror det skyldes nærheten til virkeligheten.

SPILLER INN SISTE SCENER: Straks er dramaserien
SPILLER INN SISTE SCENER: Straks er dramaserien "Frikjent" ferdig. Den vises på TV 2 etter nyttår.

– I spillefilm gjennomgår hovedpersonen som regel en forvandling. De oppnår ny erkjennelse eller blir et annet menneske. Slik er det jo ikke i virkeligheten, sier Siv Rajendram Eliassen.

Tv-serier har fått ny status

– Folk gjør de samme feilene gang på gang, og det er kanskje derfor vi elsker dem og kan identifisere oss med dem, sier Anna Bache-Wiig.

De to serieskaperne var denne uken på lanseringsturné i utlandet. Responsen var umiddelbar positiv, både i København og i London. Til uken skal serien lanseres under det store TV-messen i Cannes, og Hollywood Reporter har allerede utpekt «Frikjent» til en av de nye prosjektene å følge med på.

For skuespillere har TV-dramaet også fått økt status.

– Ingen hever lenger et bryn når Kevin Spacey gjør en hovedrolle i en TV-serie. Det er kanskje akkurat det han, og vi andre, skal gjøre akkurat nå, sier Tobias Santelmann, sist kjent som slåsskjempe i Hollywood-storfilmen «Hercules».

Konkurrerer mot hele verden

Han mener også norske produksjoner bør legge listen skyhøyt.

– Konkurransen er knallhard. Seerne får sett noe av det beste i verden hver eneste kveld. Det er det vi konkurrerer mot, og da må vi være gode. Og norsk drama har hevet seg enormt de siste årene, mener Santelmann.

Veteranen Anne Marit Jacobsen innrømmer at hun elsker kontakten med publikum, som man opplever i teateret. Likevel synes hun det er veldig morsomt å lage tv-serie.

– Jeg håper jeg får sjansen igjen! Her blir vi godt kjent med hverandre, og vi får holde på til det blir perfekt. Det er en drøm for en skuespiller. Og folk som ser det på tv får kanskje også lyst til å gå i teater etterpå!