OVER 30 ÅRS ERFARING: Gisle Tjong kan det meste om banemerking, tall og avstander. Da han fikk høre om friidrettsbanen i Elverum ble han rystet. FOTO: ostlendingen.no/Jan Morten Frengstad / sunnhordland.no
OVER 30 ÅRS ERFARING: Gisle Tjong kan det meste om banemerking, tall og avstander. Da han fikk høre om friidrettsbanen i Elverum ble han rystet. FOTO: ostlendingen.no/Jan Morten Frengstad / sunnhordland.no

Ekspert på banemerking: – Dette er ny rekord

... og Gisle Tjong mener det hersker en ukultur i Friidretts-Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

BAKGRUNN: I Elverum ville det garantert blitt satt verdensrekord på 400-meter – sjekk hvorfor!

Gisle Tjong er en kjent skikkelse i friidrettsmiljøet i Hordaland. Med sin tunge interesse for tall og avstander har han i flere tiår engasjert seg rundt oppmålinger og merking av idrettsbaner.

Den tallsterke banemerkeren blir mildt sagt rystet da han får høre at den nye friidrettsbanen i Elverum er hele sju meter for kort.

Over 30 år gammel rekord slått
– Dette er helt klart ny rekord. Haugesund stadion hadde den gamle rekorden, og den var på bare sju centimeterDet var helt tilbake i 1981, og den gangen kostet det kommunen en halv million kroner å fikse feilen, sier Tjong til TV 2.

KONTROLL PÅ TALLENE: Gisle Tjong. FOTO: sunnhordland.no
KONTROLL PÅ TALLENE: Gisle Tjong. FOTO: sunnhordland.no

Omregnet til dagens kurs ville 500.000 kroner i 1981 være verdt cirka 1,5 millioner kroner. Ganger man sju centimeter med 100 (slik at det blir sju meter) vil prisen komme på rundt 150 millioner kroner.

– Viktig å poengtere er uansett at det da var snakk om feil oppmerking og ikke feil lengde på selve løpebanen. Men det er jo i bunn og grunn snakk om feil avstander her, så vi kan kalle det ny rekord ja, legger han til.

– Friidrettsforbundet saboterer
Tjong sier at det generelt sett er mye feil på norske friidrettsbaner og at han i over 30 år har «tryglet» om å få rette opp i mye av det.

– Friidrettsforbundet saboterer så godt de kan. Det hadde vel tatt seg dårlig ut dersom hele sannheten kom på bordet, sier Tjong, og forteller om feil på baner over hele landet.

– På Nadderud har det hendt at 3000 meter hinder har blitt merket slik at løperne springer elleve meter for langt. Det samme har skjedd i Knarvik utenfor Bergen. Jeg kan nevne flere titalls eksempler til, også fra nyere tid, men poenget er de som holder på med dette ikke gjør noe med det uansett. Det er en ukultur som Friidrettsforbundet ikke våger å gjøre noe med.

Forbundet: – Ingen kommentar
– Hva er det mest hårreisende du har opplevd i forbindelse med feilmerking og urette avstander på norske friidrettsbaner?

– Det er vanskelig å trekke frem noe. Men i 1987 fikk jeg rettet på mile-startstreken før Bislett Games. Det var for lite «fremoverkurving» og samme dagen skulle det gjøres et verdensrekord-forsøk der.

– Tenk hvor pinlig det ville vært hvis en utøver hadde løpt en halv meter for langt og kom et par hundredeler for sent til å slå rekorden, kommer det fra Tjong.

TV 2 har vært i kontakt med anleggsansvarlig i Norges Friidrettsforbund, Ole Petter Sandvik, som ikke ønsker å kommentere påstandene fra Gisle Tjong.