MER MAKT: De fire Idol-dommerne Gunnar Greve, Tone Dami Aaberge, Dansken og Kurt Nilsen får mer makt under finalerundene. Foto: Stella Pictures.
MER MAKT: De fire Idol-dommerne Gunnar Greve, Tone Dami Aaberge, Dansken og Kurt Nilsen får mer makt under finalerundene. Foto: Stella Pictures.

Nå får Idol-dommerne mer makt med nye regler

Årets Idol-jury vil hindre «skandale» i finalerundene og kan dermed frede en deltaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I flere av de foregående sesongene av Idol har den soleklare favoritten har røket ut.

Kanskje er det så opplagt at vedkommende skal gå videre, at seerne glemmer å stemme, eller at de som gjør det dårlig i programmet får sympati og blir stemt videre.

Dommerne kan frede en deltaker

Astrid Smedplass i fjorårets sesong, var et slikt tilfelle. Her skulle dommerne gjerne hatt et frikort, hvor de kunne tatt henne tilbake – og det har de i år!

Dommerne kan én gang i løpet av finalerundene frede den som ligger an til å ryke ut den kvelden. Men det krever at dommerne er enstemmige, og det kan bare skje én gang

– Vil skape spenning

Assisterende kommunikasjonssjef i TV 2, Bjarne Laastad, tror frikortet er en god ting. Tvisten er innført for å skape en ekstra nerve og spenning i finalerundene.

– Alle dommerne har opplevd at det skjer en såkalt skandale. Nå har de muligheten til å redde deltakeren fra å ryke ut, og det vil nok være bra for hele programmet, sier han.

– Kan det irritere seerne at dommerne nå får mer makt enn tidligere?

– Jeg tror egentlig ikke det. Det går ikke utover noen, og det er utelukkende positivt. De som stemmer vil ikke miste sin favoritt, og det resulterer bare i at ingen ryker den kvelden.

– Øke presset

Esben von Ullbæk Bundgaard-Jørgensen Selvig (best kjent som Dansken), er dommer i årets sesong, og synes det er på tide at dommerpanelet ikke bare fungerer som en passiv kommentatorgjeng i de siste rundene.

– Jeg tror det vil øke presset og spenningen. Både på scenen og hjemme i sofaen, sier Dansken til TV 2.

Hvem er din nåværende favoritt?

– Jeg er fornøyd med alle de ti deltakerne. I år har vi en stor bredde i typen artister og sjangere. Det er et stort spenn fra tung, sjelfull amerikansk folk til sprek ungpikepop og funky soul. Det er kult å være dommer når det er så stor variasjon blant deltagerne.

Ingvar treffer en nerve

– Hvem ryker ikke i kveld?

– Man vet aldri hvordan dette går. En favoritt kan gjøre det glimrende en dag og ræva den neste. Jeg er veldig spent på Ingvar. Han treffer en nerve hos meg, men jeg gleder meg til resten også. Det er veldig hyggelig at Natti er med igjen. Musikk ligger liksom i DNAet hans.

Dette er ikke den eneste tvisten i årets finalerunder av Idol. Denne gangen topper de fjoråret, og skal flytte finalefesten til selveste Telenor Arena, som rommer 23.000 mennesker.