Malala (17) tildeles Nobels fredspris

BIRMINGHAM/BERGEN (TV 2): Pakistanske Malala Yousafzai (17) og indiske Kailash Satyarthi (60) deler i år Nobels fredspris.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Nobelkomiteen har bestemt at Nobels fredspris for 2014 går til Kailash Satyarthi og Malala Yousafzay for deres arbeid for barns rettigheter, sa Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland klokken 11 fredag.

Da tildelingen av prisen ble kjent fredag formiddag satt Malala på skolebenken. Hun vil gjøre seg ferdig på skolen før hun treffer pressen, fredag ettermiddag klokken 17.30.

PÅ SKOLEN: Her på jenteskolen i Birmingham studerer Malala. Hun vil gjøre seg ferdig på skolen, før hun treffer verdenspressen fredag ettermiddag. Foto: Fredrik Græsvik/TV 2
PÅ SKOLEN: Her på jenteskolen i Birmingham studerer Malala. Hun vil gjøre seg ferdig på skolen, før hun treffer verdenspressen fredag ettermiddag. Foto: Fredrik Græsvik/TV 2

Malala Yousafzai (17) har tatt verden med storm på grunn av sitt vinnende vesen og imponerende pågangsmot. Som 15-åring ble hun skutt av Taliban i Pakistan, fordi hun kjempet for jenters rett til å gå på skole.

Følg dekningen direkte her

Indiske Kailash Satyarthi (60) viser stort personlig mot ved å opprettholde Gandhis tradisjon. Han har stått bak fredelige demonstrasjoner med fokus på å bekjempe utnyttelse av barn for økonomisk gevinst.

Den 60 år gamle aktivisten har holdt en relativt lav profil selv i India. Han leder Global March Against Child Labor, som samler over 2.000 grupper og organisasjoner i 140 land. Gjennom sitt arbeid har han bidratt til internasjonale konvensjoner om barns rettigheter.

Det er beregnet å være 168 millioner barnearbeidere i verden. Selv om dette er et enormt antall, er det allikevel 78 millioner færre enn i 2000. Verden er altså på rett vei med tanke på målet om å eliminere alt barnearbeid.

Vil forene krefter for fred

Den indiske fredsprisvinneren Kailash Satyarthi mener prisen hedrer alle barna som i dag lever i slaveri. Han hyller også Nobelkomiteens beslutning om å dele prisen mellom en hindu og en muslim som begge kjemper for utdanning og mot ekstremisme.

Den siste uken har det vært voldsomme sammenstøt mellom India og Pakistan som begge er atommakter. Med dette som bakteppe, inviterer Satyarthi pakistanske Malala Yousafzai til å forene krefter i kampen for fred mellom de to atomnaboene.

– Jeg inviterer henne til å samarbeide i den nye kampen for fred på vårt subkontinent, sier barnerettighetsaktivisten Satyarthi til kringkasteren NDTV fredag.

– Vi to er nødt til å samarbeide, hånd i hånd. Jeg kommer definitivt til å invitere henne. Jeg kjenner henne personlig, så jeg kommer til å ringe henne og si «kom, la oss slå oss sammen», sier den indiske fredsprisvinneren.

Fjorårets favoritt

Den unge pakistanske jenta Malala var blant fjorårets favoritter til å motta Nobels fredspris, for å tørre å ta til motmæle mot ekstremister.

Som 15-åring ble hun skutt og kritisk såret på skolebussen i Mingora. Taliban var raskt ute med å ta på seg ansvaret for angrepet, og stemplet i samme åndedrag jenta som «vantro» for sin kamp for utdanning og skolegang.

Les også: Malala fikk brev fra Taliban

Malala Yousufzai har nå blitt 17 år gammel. Hun bor i Birmingham i Storbritannia med resten av familien sin. 

Malala har som mål å at alle barn i verden skal gå på skole. Da Malala talte til FN sa hun: - Ett barn, en lærer, en bok og en penn kan forandre verden, sa hun.

– Strålende

Blant dem som nominerte Malala til Nobels fredspris er stortingsrepresentant Mange Rommetveit (AP).

– Dette er helt strålende. Nobelkomiteen har denne gangen gjort et klokt valg, sier Rommetveit til TV 2. 

– Hva har Malala fått til? 

– Hun har fått til å skape håp for andre som lever i en fortvilet situasjon. Hun når fram til en veldig stor del av befolkningen som er utsatt, ikke minst gjennom sin bruk av sosiale medier, sier Rommetveit. 

Solberg: – Fantastisk verdige vinnere

Det er lite kontrovers rundt tildelingen av Nobels fredspris til Pakistanske Malala Yousafzai og indiske Kailash Satyarthi. De to får prisen for sin kamp for barns rettigheter til utdanning og en trygg oppvekst fri for vold, misbruk og tvangsarbeid.

Statsminister Erna Solberg mener det er to fantastisk verdige vinnere.

– Jeg synes det er spennende at fredsprisen har gått til en så ung representant, men det er kanskje fantastisk bra også når det er et år hvor vi skal feire barn og ungdoms rettigheter og hvor barn og ungdoms rettigheter utfordres av krig og konflikter rundt om kring i hele verden, sier hun på et pressemøte.

Støre: Kraftfull markering mot ekstremisme og vold

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sier prisvinnerne er sterke, fredelige stemmer for barns rettigheter, og at prisen er en kraftfull markering mot ekstremisme og vold.

– Respekt for barns rettigheter er et bidrag for fred. Dagens militære konflikter rammer i første rekke sivile, og barna er de aller mest sårbare, sier han.

– Kunne fått den i fjor

Audun Lysbakken fra SV mener det var helt riktig å gi prisen til Malala, og sier hun like gjerne fått den i fjor.

– Mange spør jo om Malala er for ung. Jeg synes du skal få prisen hvis du fortjener prisen. Det hun har gjort er å gjøre seg til talskvinne for alle de jentene rundt om i verden som ikke får de muligheten som gutter får, alle de barna som nektes en mulighet til å skape seg en god fremtid, og det er utrolig viktig at vi bidrar til å hylle den kampen, for på den måten kan vi sikre at flere barn får rettighetene sine, sier han.

– Jeg synes det er en riktig pris til riktig tid.

278 kandiater

Nobelkomiteen har siden februar i år arbeidet seg gjennom 278 kandidater. Det er først den siste uken avgjørelsen er tatt.

Nobels fredspris er en av de fem priser svensken Alfred Nobel opprettet i sitt testamente i november i 1895. Den deles ut av Den Norske Nobelkomite.

De øvrige Nobelprisene deles ut av Nobelstiftelsen i Stockholm.