Dipper og dressinger, her: tomatsalsa, tsatziki og pesto. Foto: TV 2
Dipper og dressinger, her: tomatsalsa, tsatziki og pesto. Foto: TV 2

Sunn og god snacks til helgen

Dipper og dressinger til frukt, grønnsaker eller sprø små knekkebrød/grov usøtet kjeks

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

La gjerne dressingene stå kaldt og trekke smak 1-2 timer før servering.


Mango salsa

(Uten egg, melk og gluten)
1 mango
¼ slangeagurk
½ rød paprika
1 ts frisk hakket mynte
1 ss olivenolje
2 ss sweet chilisaus
1 ts lime eller sitronsaft
Frisk koriander

Rens og skjær mango, slangeagurk og paprika i små treninger. Bland inn mynte, olje og sitronsaft. La salaten stå og trekke 20-30 min før servering.
Smaker godt til stekt kylling eller svinefilet eller en hamburger.

 

Mangosalsa, pesto og basisdressing med yoghurt. Foto: TV 2
Mangosalsa, pesto og basisdressing med yoghurt. Foto: TV 2

Guacamole

2 modne avocado
saft av 1 lime eller ½ sitron
1 stor moden tomat
1 sjalottløk, ev ¼ løk
1 fedd hvitløk (kan sløyfes)
¼-½ fersk rød chili (uten frø)
Litt salt, grovmalt pepper
1-2 ss olivenolje

Del avocado i to, ta ut steinen og skrap ut fruktkjøttet med en skje.
Tilsett presset saft av lime eller sitron og knus avocadokjøttet med en gaffel, massen skal være litt grov.
Del en tomat i to, ta ut innmaten og finhakk tomatkjøttet (tomaten kan gjerne flås på forhånd), tilsett finhakket tomat i avocadomosen sammen med finhakket løk, hvitløk og chili. Rør godt sammen. Smak til med salt, pepper og ev litt olivenolje.
Ha over i krukke med lokk og sett kaldt ca 30 min før servering. Guacamole kan oppbevares i krukke med lokk i 2-3 dager, MEN smaker best samme dag som den er laget.
Kan også fryses.

 

Tomatsalsa

2 tomater
1 ss sweet chilisaus
2 ss frisk hakket basilikum
Salt, pepper
Del tomatene i to og finhakk og bland inn ketchup, sweet chilisaus, finhakket basilikum og salt og pepper.

 

Tzatsiki

1 slangeagurk
2-3 fedd hvitløk
ca. 2 dl tykk yoghurt
2-3 ss olivenolje
Salt, pepper, sukker
Frisk hakket mynte
Riv agurken opp på et råkostjern. Press ut vannet. Finhakk hvitløk og bland inn i yoghurten sammen med slangeagurk og olivenolje. Smak til med salt, pepper, noen få korn sukker og rikelig med finhakket mynte.

 


Basis dressing med yoghurt, skyr, kesam eller lettrømme:

2 ½ dl lettrømme, yoghurt, skyr, kesam
Saft av ½ sitron
1/2-3/4 ts salt
Grovmalt pepper
Bland godt sammen. Tilsett den smak du selv ønsker, - lag dine egen varianter!
Forslag til smaktilsetting:
- 1-2 fedd finhakket hvitløk, urter, 1/2 ts sukker eller honning
- 2-3 ss grov sennep, ev tilsatt litt ravigottesaus
- Type Thousand Island dressing. ½ dl god ketchup, ½ dl sweet chilisaus, 1ss finhakket sylteagruk, smak til med sitron