Bilistene kan ha jublet for tidlig over lavere bilavgifter

Venstre varsler hard kamp mot regjeringens forslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bilistene jublet over lavere avgifter i regjeringens forslag til statsbudsjett. Finansminister Siv Jensen (Frp) la nemlig frem forslag om å kutte bilavgiftene med til sammen 1,35 milliarder kroner neste år. 

Men for norske bileiere kan gleden bli ytterst kortvarig. Regjeringen er nemlig avhengig av støtte fra Venstre eller Kristelig folkeparti for å få vedtatt budsjettet på Stortinget. 

– Uaktuelt for Venstre

Bare ett døgn etter at budsjettet ble lagt frem, varsler Venstre knallhard kamp mot lavere bilavgifter. 

BILISTFRIERI: Finansminister Siv Jensen (Frp) fridde til bilistene da hun la frem regjeringens forslag til statsbudsjett onsdag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
BILISTFRIERI: Finansminister Siv Jensen (Frp) fridde til bilistene da hun la frem regjeringens forslag til statsbudsjett onsdag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Å svi av 1,35 milliarder på å subsidiere fossile kjøretøy, som selv er en del av klimaproblemet, kontra å bruke 1,35 milliarder på mer miljøvennlig kjøretøy, for eksempel hybridbiler, er rimelig uaktuelt for Venstre å gå med på uten knallharde tak rundt forhandlingsbordet, sier Terje Breivik, nestleder og finanspolitisk talsmann i Venstre til TV 2. 

Han bekrefter at dette er en av de sakene Venstre kommer til å bruke mest krefter på i forhandlingene med regjeringen i ukene fremover. Han ønsker ikke å gå spesifisere hva som er et akseptabelt sluttresultatet for Venstre, men etter det TV 2 erfarer, må regjeringen gå med på betydelige endringer.

Venstre er opptatt av innretningen på skattelettene som i regjeringens forslag beløper seg til 8,3 milliarder kroner. Partiet ønsker et grønt skatteskifte og mener derfor at lavere bilavgifter er å gå i helt gal retning. 

– Unødvendige omkamper

Også KrF har flere høner å plukke med regjeringen. Sammen med Venstre reagerer de på at regjeringen har gått tilbake på saker de ble enige om i fjor.

For eksempel pengene til bistand, der KrF har vært krystallklare på at disse må utgjøre minst én prosent av bruttonasjonalinntekt (BNI). I regjeringens forslag utgjør bistandsmidlene under én prosent, nemlig om lag 0,98 prosent. Regjeringens forslag om å fjerne skatteklasse 2 for ektepar er også problematisk for KrF. 

– Jeg syns at dette er unødvendige omkamper. Dette var noe vi forhandlet om i fjor og ble enige, og da syns jeg det er unødvendig å rive opp den enigheten og ta en ny runde på det i år, sier Hans Olav Syversen, finanspolitisk talsmann i KrF til TV 2. 

Venstre støtter KrFs holdning. 

– Terskelen for å godta omkamper er minimal fra Venstre sin side, fastslår Breivik. 

– Provoserende

Beskjeden fra de to samarbeidspartiene på Stortinget er klar: Regjeringen må gi etter i disse omkamp-sakene før resten av budsjettet kan forhandles om. 

– Dette skal på plass før vi i realiteten behandler årets forslag.

– Tror du det er bevisst fra regjeringen at dere skal bruke politiske krefter på disse omkampene? 

– Bevisst eller ubevisst. Men det regjeringen må forstå, er at det i alle fall er provoserende, sier Syversen.