SKRYTES OPP AV ALLE: Martin Ødegaard ankom Malta onsdag. Her sammen med lag- og romkamerat Mats Møller Dæhli. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKRYTES OPP AV ALLE: Martin Ødegaard ankom Malta onsdag. Her sammen med lag- og romkamerat Mats Møller Dæhli. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tysk storavis kaller Ødegaard for «århundrets talent»

– Ikke århundre, men årtusen, skryter Håvard Nordtveit og sammenligner ham med norsk vintersporthelt.

GOLDEN BAY (TV 2) Oppmerksomheten har vært enorm rundt Martin Ødegaard både før – og ikke minst etter at han ble tatt ut på landslaget.

Torsdag er tyske Der Spiegel ute med en artikkel der de tar for seg det norske fotballtalentet.

Og tyskerne legger ikke akkurat noen demper på hysteriet når de omtaler 15-åringen som et talent som bare dukker opp hvert hundrede år.

«Overblikket og besluttsomheten er nok Ødegaards fremste styrker. Det har ingenting å si at han er mindre enn de andre, og har mindre erfaring enn de fleste lagkameratene sine. For med sin kjappe tankegang er han som oftest et steg foran. Fotballeksperter spør seg om hvordan Ødegaard vil bli når han er fullt utvokst. Vi kan bare spekulere, men det som er sikkert er at alle de store klubbene nå jakter på et talent som kommer en gang i århundret».

Tenker ikke på oppstyret
Men til tross for store ord i tyske tabloider, er Martin Ødegaard like rolig som alltid.

Torsdag stilte han igjen til pressetreff på landslagets hotell på Malta. Og som sist ble han umiddelbart omringet av et samlet pressekorps.

– Det føles godt å være her, fint hotell og forholdene er svært bra, sier han.

Han vil ikke spekulere i om han kommer til å starte eller ikke.

– Nei, det vet jeg ikke noe om. Nå er det trening i kveld, så får vi vel litt informasjon i morgen, sier han.

Om interessen fra storklubber rundt om i Europa svarer han det samme som han har svart de siste månedene.

– Det bruker jeg ikke energi på. Jeg stortrives som Strømsgodset-spiller, og det er der jeg vil være nå, sier han og legger til at det ikke er inngått noe avtale med Barcelona.

– Det er hyggelig og smigrende, men ingenting er avatalt, sier han.

Sammenlignes med Bjørndalen
En som også har opplevd hysteri i ung alder er Håvard Nordtveit. Haugesunderen ble hentet til Arsenal allerede som 17-åring.

Han er, som alle andre, mektig imponert over unggutten, men tror at alt trøkket vil kunne tære på til slutt.

– Sånn som jeg kjenner han så tror jeg ikke akkurat at han leser Der Spiegel. Men det kommer uansett frem hva folk mener gjennom media. Jeg husker selv at jeg var 16-17 år da Arsene Wenger kom til Haugesund, og det ble et spetakkel den gangen også. Du merker det på kroppen. Selv om du sier at du ikke merker det, så tærer det på innerst inne. Du tenker ekstra mye på hvor godt du må prestere på alle nivå, sier han.

Men landslagsstopperen legger ikke skjul på at han synes unggutten har noe helt spesielt, og sammenligner han med en av Norges aller største vinterhelter.

– Jeg tenkte faktisk på det selv her om dagen. Ikke at noen som han kommer hver hundrede år, men hvert tusende faktisk. Vi har Ole Einar Bjørndalen som er noe helt spesielt og i en helt egen klasse i det han driver med. Og det kan hende at Martin er det i fotballen, sier han.

Tarik: – Sjelden vare
Heller ikke Tarik Elyounoussi er overrasket at det blir slått stort opp om unggutten i tyske medier.

– Det er morsomt å få opp en norsk unggutt som er så unorsk i spillestil. Det er sjelden vare. Jeg får faktisk mangen spørsmål fra folk i Tyskland som har hørt om ham. Så det er bra for oss at vi får litt oppmerksomhet. Samtidg tar han bort litt oppmerksomhet fra oss andre, og tar med det seg av sånne som dere, sier Tarik.

– Du føler ikke at han setter dere i skyggen da?

– Det går helt fint, smiler Hoffenheim-spissen.