Her mottar Lene Marlin og Eline Medbøe Åpenhetsprisen

Lene Marlin (34) hedres fredag for sin åpenhet rundt psykiske problemer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se hele intervjuet med vinnerne av Åpenhetsprisen i toppen av saken.

Lene Marlin (34) og Eline Medbøe (40) er vinnere av Åpenhetsprisen 2014.

Åpenhetsprisen deles ut årlig av interesseorganisasjonen Mental Helse i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse, 10. oktober. 

Temaet for årets Verdensdag er «Se hverandre – senk skuldrene»

Lene Marlin tiet lenge om opplevelsene sine før hun skrev kronikken i Aftenposten.

– Først må man leve litt med det selv før man kan gjøre det offentlig. Ved å skrive det ned blir det mer reelt. Det er god terapi, men jeg måtte vente til jeg var hundre prosent klar, sier Lene Marlin til God morgen Norge.

– Jeg håpet det skulle nå ut til folk, men at det skulle bli så massivt og at jeg skulle få så mye respons ante jeg ikke, sier Lene Marlin.

Moren til Medbøe tok selvmord da Eline var 21 år gammel.

– Når man føler at det er en løsning å ta sitt eget liv må man prate med folk. Alle opplever sorg i livet, og alle vil oppleve depresjon i større eller mindre grad. Men selvmord er ingen utvei for de som står igjen, sier Eline Medbøe til God morgen Norge. 

Tanker om selvmord

Det er interesseorganisasjonen Mental Helse som avgjør hvem som mottar prisen. Landsleder i Mental Helse, Dagfinn Bjørgen begrunner avgjørelsen med at juryen ønsker å hedre de to kvinnene for sin åpenhet rundt selvmord.

– Lene Marlin og Eline Medbøe har fra hvert sitt perspektiv kastet lys over tanker og følelser knyttet til selvmord, sier han.

– Jeg kan like godt si det høyt

1. september i år fortalte Lene Marlin, i en kronikk i Aftenposten, at hun hadde ønsket å ta sitt eget liv.

«Jeg lever med det hver dag og kommer til å bære det med meg for resten av livet. Så da kan jeg like godt si det høyt: At jeg prøvde å ta mitt eget liv.» skrev hun. 

Etter kronikken, fikk Lene Marlin massiv støtte.

– Jeg håpet det skulle skape noe, men så mye hadde jeg ikke sett for meg. Det viser at det er mange, som på grunn av den kronikken, har tørt å si høyt for seg selv og andre at de ikke har det enkelt, sa hun da hun gjestet Senkveld noen dager senere.

Moren tok selvmord

Ti år etter morens selvmord startet Eline opp med prosjektet Minneteppet.

Eline Medbøe. Foto: Grethe Ettung, Mental Helse
Eline Medbøe. Foto: Grethe Ettung, Mental Helse

– Det at mamma tok livet sitt, ga seg utslag i mange ulike reaksjoner og følelser hos meg. Jeg følte mye sinne overfor henne fordi hun valgte å forlate oss. Jeg hadde mareritt om hvordan det gikk til, og jeg lurte på om det var normalt å ha reaksjoner som mine. Disse erfaringene har vært med på å forme livet mitt, forteller Eline Medbøe til God morgen Norge.

Juryens begrunnelse

I Norge ligger antall årlige registrerte selvmord relativt stabilt mellom 550 og 600. Det er vanlig at det er omtrent to-tre ganger så mange menn som kvinner som dør ved selvmord.

Få unge mennesker under 15 år tar livet sitt, og relativt få mellom 15 og 19 år, men fra 20 år er forekomsten betydelig høyere.

Lene Marlin
«Skammer seg ikke over å ha forsøkt å ta sitt eget liv da hun hadde en psykisk kollaps etter gjennombruddet som artist for 15 år siden. Ved å være åpen rundt dette, bidrar hun til å fjerne stigmatisering knyttet til selvmord. Vi vil hedre Lene Marlin for å formidle håp til de som har det tungt, og for at hun oppfordrer dem til å søke hjelp og ikke gi opp.»

Eline Medbøe
«Eline samler etterlatte etter selvmord i sitt prosjekt Minneteppe. For etterlatte er det å kjenne på sinne, smerte, savn, slite og være deprimert, helt normalt og det skal ikke sykeliggjøres. Det er Eline opptatt av. Vi vil hedre henne for et unikt prosjekt hvor pårørende får møte likesinnede og dele erfaringer.»

Prisen består av et kunstverk og en gavesjekk på kr. 10.000 som går til et veldedig formål som vinneren selv velger ut. 

Lene og Eline er blitt enige om at prisen går til Klara Klok

Lørdag kan det bli enda en pris på Lene Marlin. Hun er blant de nominerte til årets Jentepris i regi av Plan Norge.