FRIVILLIGE: Frivillige helsearbeidere rykker ut for å hente døde personer som var smittet av ebola i Sierra Leone. Foto: AFP PHOTO/FLORIAN PLAUCHEUR.
FRIVILLIGE: Frivillige helsearbeidere rykker ut for å hente døde personer som var smittet av ebola i Sierra Leone. Foto: AFP PHOTO/FLORIAN PLAUCHEUR.

Tre kolleger av den ebolasmittede norske kvinnen OGSÅ SMITTET

Tre nasjonale helsearbeidere ved det samme behandlingssenteret hvor den norske kvinnen fikk påvist ebola er også smittet, opplyser Leger uten grenser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klinikken hvor den norske ebolasmittede hjelpearbeideren jobbet er nå stengt, og tar ikke inn flere pasienter.

– Årsaken er at vi må av dekke smittepunktene da ytterligere tre helsearbeidere har testet positivt på ebola de siste tre dagene, forteller fungerende kommunikasjonssjef i Leger uten grenser, Jonas Hågensen, til TV 2.

– Klinikken går fortsatt, men vi tar ikke inn nye pasienter akkurat nå mens vi jobber med å fastslå årsaken, sier han.

Vil se på rutinene

Organisasjonen vil nå se nærmere på om rutinene ved senteret blir fulgt.

– På det nåværende tidspunktet er det ikke grunnlag for å tro at det er rutinene eller prosedyrene, men det er dette vi nå skal se på, sier Hågensen.

For å finne årsaken til at en norsk kvinne og tre nasjonalt ansatte hjelpearbeidere er smittet de siste dagene, har Leger uten grenser nå sendt et ekspertteam bestående av en ekspert på vann og sanitær og en medisiner fra det operasjonelle senteret i Brussel til klinikken som ligger i byen Bo sørøst i Sierra Leone.

Med de tre nye tilfellene er nå 21 ansatte i Leger Uten Grenser smittet av ebola i Vest-Afrika. Av disse er to internasjonalt ansatte, resten er ansatt nasjonalt.

Hågensen forteller ebolautbruddet ved senteret i Sierra Leone preger stemningen. 

– Stemningen er skjerpet, når det skjer noe slikt så blir alle ekstra oppmerksomme på rutiner og prosedyrer, sier Hågensen.

Samme dag som det ble klart at den norske hjelpearbeideren var ebolasmittet, fikk alle andre internasjonale hjelpearbeidere tilbud om å reise hjem. Kun én norsk hjelpearbeider ved senteret takket ja til dette.