TAKKNEMLIG: Den norske ebolasmittede kvinnen sier via sin arbeidsgiver at hun er takknemlig for behandlingen ved Ullevål sykehus.
TAKKNEMLIG: Den norske ebolasmittede kvinnen sier via sin arbeidsgiver at hun er takknemlig for behandlingen ved Ullevål sykehus.

Ebola-smittet kvinne i Norge: – Jeg får best mulig behandling

Den norske kvinnen som ligger i isolat på Ullevål sykehus forteller at hun er takknemlig for hjelpen fra leger her i Norge. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag landet den ebolasmittede norske kvinnen, som jobbet for Leger uten grenser i Sierra Leone, i Oslo og ble fraktet til Ullevål sykehus hvor hun ligger i isolat.

Nå forteller kvinnen selv til TV 2 via sin arbeidsgiver at hun er takknemlig for hjelpen fra det norske helsevesenet. 

– Som pasient ved Ullevaal universitetssykehus får jeg den best mulige behandling. Det er jeg takknemlig for, sier kvinnen. 

Vil ha ro 

Familien og hennes arbeidsgiver følger situasjonen på sykehuset tett. Både kvinnen selv og familien er opptatt av ro. 

– For meg og min familie er pasientbehandlingen det viktigste. Jeg ber derfor om at anonymiteten opprettholdes, og at jeg og min familie får fred og ro.

På få uker ble to utenlandske feltarbeidere som jobbet for Leger uten grenser ebolasmittet. Først ble en fransk kvinne syk i Liberia i midten av september. Deretter ble viruset påvist hos den norske kvinnen i starten av oktober.

Fransk kvinne overlevde

I begge tilfellene har sykdommen blitt oppdaget på et tidlig stadie og begge har rutinemessig isolert seg. Deretter har begge kvinnene blitt transportert til sine respektive hjemland for behandling.

Etter nærmere tre ukers behandling ble den franske kvinnen erklært frisk og skrevet ut fra sykehuset. 

Dag Kvale leder sykehusets avdeling for infeksjonsmedisin og er ansvarlig for behandlingen av kvinnen. Kvale kan ikke si noe om overlevelsessjansene for den norske kvinnen.

– Det kan vi ikke si noe til eller fra. Vi vet at det er en potensiell skummel viral feber. Med god støtteterapi er det mye bedre sjanser for å klare seg, sa avdelingslederen.