Viltgryte med stekt rosenkål. eple- og rødløkkompott, ovnsstekte poteter. Foto: TV 2
Viltgryte med stekt rosenkål. eple- og rødløkkompott, ovnsstekte poteter. Foto: TV 2

Rustikk høstgryte med vilt

Ovnsstekte poteter, eple-og rødløkkompott, og stekt rosenkål

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ca 800 g benfritt, mørt kjøtt fra hjort, elg eller rein
(lam kan også brukes)
smør til steking
salt, grovmalt pepper
3 ts tørket timian
5-6 knuste einebær
1 ss tomatpure
2 ½ dl rødvin
Ca 5-6 dl viltkraft
5 skiver sellerirot
6 gulrøtter
2-3 dl Røros- eller seterrømme
Ca 1-2 ss rognebærgele
maisennamel utrørt i litt vann til jevning
salt, pepper

Tilbehør:


10-12 rosenkål
2 faste røde epler
2 rødløk
Små poteter med skall, til ovnsbaking
Salt, pepper, olje


Skjær kjøttet i biter, ca 4x5 cm.
Brun kjøttet i smør i en varm stekepanne i 2-3 omganger, slik at alt kjøtt blir godt brunet.
Ha det stekte kjøttet over i en gryte.
Krydre med salt, pepper og timian.
Tilsett tomatpure, og stek et par min før rødvin tilsettes. Kok inn (uten lokk) til det gjenstår ca 1 dl rødvin.
Tilsett kraft, kok opp og la trekke i 30-40 min (avhengig av hvor mørt kjøttet er).

Rens og del gulrøtter og sellerirot i biter/strimler og legg i gryten når det gjenstår 15-20 min.
Tilsett rømme og la trekke videre i 15 min til grønnsakene er møre.
Smak til med rognebærgele, salt, pepper og ev frisk timian. Hvis du synes sausen er for tynn, kan du jevne med litt maisennamel utrørt i litt kaldt vann.

Ovnstekte poteter:

 

Legg små poteter med tynt skall i en ildfast form, dryss på salt og pepper og vend inn olje.
Stek i stekeovn ved 200 o C i ca 45 min.
Vend om på potetene en gang i mellom slik at de ikke brenner seg fast i formen.

Rosenkål:


Rens og del rosenkål i to, stek i smør i en stekepanne ved middels varme.
Dryss på ørlite sukker under stekingen, stek 4-6 min.
Dryss på salt og pepper før servering.

Eple- og rødløkkompott:

 

NB! Kan lages i god tid før servering.

Del 1 rødløk i tynne båter og surr den blank i litt smør. Tilsett 1-2 faste, litt syrlige epler i tynne båter, og dryss på 1 ss brunt sukker.
La surre i 1-2 min.
Smak til med salt, pepper og ev litt timian eller rosmarin.


Forslag til vin til høstens vilt :


Ch. La Nerthe, Rhone, Frankrike. Kr 284,90
Barbera d'Asti. Luca Roagna. Piemonte, Italia. Kr 159,90.
Faustino V, Rioja, Spania. Kr 159,90