Mannen bak ebola-medisin:
– Hvor mange doser skal vi lage og hvem skal få dem?

Charles Arntzen, professor ved Arizona State University i USA, og en av hovedhjernene bak ZMapp er i Norge. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Professor Charles Arntzen er i Norge, blant annet for å holde et foredrag ved Universitetet i Ås. Besøket var planlagt, men nå som en norsk kvinne er smittet med ebola er besøket mer aktuelt enn noensinne.

Arntzen har vært med på å utvikle legemiddelet ZMapp, som ved flere anledninger har gitt positiv effekt for ebola-smittede. Det finnes nå ikke flere tilgjengelige doser av medisinen på markedet.

Må brukes tidlig

ZMap er relativt nytt og ble brukt første gang i januar i år. Det er fremstilt av antistoffer som binder seg til viruset og ødelegger det. Professoren bak sier det er viktig at ebola-pasienter får legemiddelet kort tid etter at de er smittet.

– Det er et tidsvindu etter at noen er smittet av ebola der de må behandles. Hvis sykdommen kommer for langt har den nådd for mange deler av kroppen, kroppen får organsvikt og du kan ikke redde dem, forklarer Arntzen til TV 2. 

Opp til myndighetene

Arntzen sier forsøk så langt har vist at ZMapp kan være en bra ebola-kur. 

Når vil flere doser bli tilgjengelig?

– Det er vanskelig å si når flere doser vil bli tilgjengelige. Vi produserer hele tiden, men de amerikanske myndighetene skal nå bestemme hvorvidt det skal testes videre eller vi skal gjøre det tilgjengelig for folk med en gang, sier han.

Det er ikke flere tilgjengelige doser på markedet, og Arntzen tror det vil bli politisk press i USA og Europa for å beholde en stor del av dosene til eget bruk.

– Dette er veldig komplekst nå. VI trenger mer, hvor fort kan vi produsere det? Hvem skal få det? Hvem skal kontrollere hvem som får det?

Han understreker at selv om ZMapp kan være en god behandlingsform for ebola, så trengs det en vaksine.

– Det vi virkelig trenger er også en vaksine så vi kan bygge opp kroppens eget immunforsvar, sier han.