Kvinnen var pasient ved Bjørgvin distriktspsykiatriske senter (bilen på bildet har ikke noe med saken å gjøre) Foto: Anders Kjølen, BA
Kvinnen var pasient ved Bjørgvin distriktspsykiatriske senter (bilen på bildet har ikke noe med saken å gjøre) Foto: Anders Kjølen, BA

Sykepleier tiltalt for overgrep mot pasient

Statsadvokaten i Hordaland har nå tiltalt en mannlig sykepleier i 50-årene for å ha misbrukt sin stilling og utnyttet pasienten ved to anledninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En kvinne i 30-årene var pasient ved Bjørgvin distriktspsykiatriske senter og fikk behandling etter å ha blitt seksuelt misbrukt, da sykepleieren forgrep seg på henne.

Politiet ville henlegge saken, men Statsadvokaten i Hordaland har nå tiltalt en mannlig pleier i 50-årene for å ha misbrukt sin stilling og utnyttet pasienten ved to anledninger.

– Vi har gjort en annen vurdering enn politiet når det gjelder om han har utnyttet sin stilling i en situasjon der kvinnen var særlig sårbar, sier statsadvokat Benedikte Høgseth til TV 2.

Samleie på pasientrom

Kvinnen hadde en rekke innleggelser ved avdelingen der sykepleieren jobbet som følge av omfattende psykiske problemer knyttet til tidligere seksuelt misbruk, ifølge tiltalen.

Sykepleieren skal ha hatt samleie med pasienten inne på et pasientrom. En annen gang skal det ha skjedd i hennes leilighet da han hjalp henne med å flytte, skriver BA, som først omtalte saken.

Risikerer fengsel

Mannen tiltales etter straffelovens § 193, om å "skaffe seg (...) seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold."

Strafferammen er fengsel i inntil seks år.

Helsetilsynet fratok sykepleieren autorisasjonen i april i år i forbindelse med en tilsynssak etter at en pasient slo alarm.

Rettssaken mot den tidligere sykepleieren kommer opp etter nyttår.