DØDE AV EBOLA: Thomas Eric Duncan døde onsdag morgen. Bildet er tatt under et bryllup i Ghana i 2011. (AP Photo/Wilmot Chayee)
DØDE AV EBOLA: Thomas Eric Duncan døde onsdag morgen. Bildet er tatt under et bryllup i Ghana i 2011. (AP Photo/Wilmot Chayee)

Ebola-pasient i Texas er død

Thomas Eric Duncan døde på et sykehus i Texas onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Thomas Eric Duncan var den første som ble diagnostisert med sykdommen i USA. Det melder nyhetsbyrået AP.

Duncan døde onsdag morgen ved Texas Health Presbytarian Hospital.

Han kom fra sitt hjem i Liberia til Dallas 20. september og ble dårlig noen dager senere. Duncan ble først sendt hjem etter å ha oppsøkt legevakten, men 28. september ble han innlagt på sykehus og har vært i isolat siden.

Flere personer i Dallas overvåkes nå for å hindre at smitten skal spre seg i Texas. Helsepersonell har identifisert ti personer som hadde direkte kontakt med Duncan mens han var smittsom. Ytterligere 38 mennesker kan ha hatt kontakt med ham.

Var i kontakt med smittet kvinne

Dødsfallet skjer dagen etter at den første norske ebola-pasienten ble fraktet hjem til Norge. Kvinnen, som ble smittet mens hun jobbet for Leger uten grenser i Sierra Leone, ligger nå i isolat ved Ullevål sykehus.

Thomas Duncan var ifølge New York Times i direkte kontakt med en kvinne som var smittet av ebola, så sent som 15. september. Den gravide kvinnen var nabo med Duncans foreldre i Monrovia, og han hjalp henne til sykehuset da tilstanden forverret seg dramatisk.

I taxien på vei til sykehuset satt Duncan foran i passasjersetet, mens den syke kvinnen og hennes foreldre satt bak. Sykehuset nektet å hjelpe den syke kvinnen, og samme kveld døde hun av ebola i sitt eget hjem.

Duncan var i nær kontakt med kvinnen både på sykehuset og like før hun døde.

Skjerper sikkerheten

Onsdag ble det også kjent at USA innfører strengere kontroll ved landets flyplasser. Det amerikanske departementet for innenrikssikkerhet har beordret agenter til å holde øye med passasjerer som kommer med fly fra Liberia, Guinea og Sierra Leone med tanke på mulig smitte. 

Alle reisende fra disse landene får også en brosjyre hvor de bes om å holde overvåke egen helse i 21 dager, som er inkubasjonstiden for ebola-viruset. De reisende bes om å ta temperaturen morgen og kveld og være obs på mulige symptomer på smitte.

De nye tiltakene mot ebola starter trolig denne helgen ved flyplassene O'Hare i Chicago, JFK og Newark i New York, Dulles i Washington og Atlanta. 90 prosent av de reisende fra de rammede landene kommer til USA via disse flyplassene.