Slik blir Northugs dag i tingretten

Skal forklare seg til tingrettsdommer Ingrid Stigum uten advokat. Får dommen i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se sendingen, følg utviklingen og få fortløpende oppdateringer livesenteret fra torsdag morgen (09.00)

Petter Northug (28) er ikke kjent for å være en morgenfugl, men i dag har skikongen garantert stilt alarmen for å nå rettsmøtet i Sør-Trøndelag tingrett klokken 10.00. Tirsdag kunne TV 2 fortelle at Northug stiller i retten uten advokat.

Dermed vil Northug i praksis kun møte en juridisk dommer i rettssalen, samt et rettsvitne som skal være tilstede.

– Dette er normalt i slike saker, sier TV 2-ekspert, og advokat, Randi Gustad.

Enormt presseoppbud
Det som ikke er like normalt er at i overkant av 40 pressefolk kommer til å overvære rettsmøtet.

Det er satt av fire timer til Northug-saken, men det vil etter alt å dømme ta kortere tid. Det kan være over på tre kvarter, men det kan også ta flere timer.

Under rettsmøtet vil få Northug anledning til å forklare seg. Tingrettsdommer Ingrid Stigums hovedoppgave er å kontrollere om Northugs forklaring i retten samsvarer med det han har forklart til politiet. På Stigums bord vil det ligge et straffeforslag fra politiet. Fire måneders fengsel vil ikke være overraskende.

Northug er tiltalt for fem brudd på veitrafikkloven og ett brudd på straffeloven etter fyllekjøringen. I tre politiavhør løy Northug om hvem som var føreren av bilen da ulykken skjedde. Å bli tiltalt for falsk anklage er alvorlig. Northug vil trolig få ubetinget fengsel fordi han ikke fortalte sannheten i avhør. 

Mosbyggen vil etter all sannsynlighet få tilbud om å sone hele eller deler av straffen med fotlenke i sitt eget hjem.

Lang soningskø
Etter rettsmøtet vil Northug forlate tingretten. I løpet av maks en time vil dommen bli forkynt.

Signalene fra Northug-leiren tyder på at de neppe anker dommen.

– Dersom dommen ikke ankes og blir stående som rettskraftig, er hovedregelen at straffen skal iverksettes innen to måneder. I praksis er det likevel vanlig at dette tar mye lenger tid grunnet soningskøer. Det er også mulig for forsvareren å søke om soningsutsettelse dersom særlige grunner tilsier det, sier Gustad.

Vil ikke bli fotografert
I forrige uke opphevet Sør-Trøndelag tingrett fotoforbundet, slik at domsavsigelsen mot Petter Northug kan bli lest opp for åpne kameraer. Northug har derimot ikke gitt sitt samtykke til å la seg fotografere på vei til eller fra rettsmøtet eller under oppholdet i rettsbygningen.

Skistjernen gleder seg neppe til møtet med dommeren eller møtet med 50-60 journalister i etterkant. Etter selve dommen har Northug-leiren varslet at skikongen vil stille til pressekonferanse, noe han misliker sterkt. Det kommer frem i boken «Northug - en familiehistorie», ført i pennen av forfatter Sverre M. Nyrønning.

«Forholdet hans til mediene er problematisk. Han regelrett hater pressekonferanser, som for ham er et pålagt rituale, betrakter journalister med skepsis, men er seg samtidig meget bevisst deres appetitt på provoserende spissformuleringer og konflikter. Han vet utmerket godt at de lever høyt på ham, og at han kan forsterke sitt eget liv gjennom dem.»