Daglig leder i Stormberg, Steinar Olsen, går rett i strupen på regjeringens forslag om å øke momsgrensen for utenlandshandel. (Foto: Stormberg)
Daglig leder i Stormberg, Steinar Olsen, går rett i strupen på regjeringens forslag om å øke momsgrensen for utenlandshandel. (Foto: Stormberg)

Steinar ble hyllet av Erna – nå er han skuffet over statsministeren

Stormberg-eieren skjønner lite av regjeringens forslag om å øke momsgrensen for netthandel fra utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I regjeringen Solbergs første forslag til statsbudsjett, kommer det frem at regjeringen vil øke momsgrensa for netthandel fra utlandet fra 200 til 500 kroner.

Norsk næringsliv mener det vil gi dramatiske konsekvenser.

– Forslaget er ikke kritisk for Stormberg, vi kan tilpasse oss nye konkurranseforhold. Men hvis dette blir en realitet, vil det føre til tap av flere tusen arbeidsplasser i detaljnæringen. Særlig i fysiske butikker, men også i nettbutikker. Det er ingen tvil om at mange butikker allerede i dag driver på knivseggen, spesielt de som ligger i sentrumsgatene. Det finnes masse ledige butikkarealer rundt om i Norge. Å gi utenlandske handelsaktører mulighet til å sende momsfritt opp til 500 kroner, det vil føre til at mange små aktører i Norge må legge ned, sier Steinar Olsen til TV 2.

Prakteksemplar

Olsen eier turtøyprodusenten Stormberg med en rekke fysiske butikker i Norge samt netthandel både i Norge og 20 andre land i Europa.

Han ble trukket frem som et prakteksempel av statsminister Erna Solberg (H) da hun i sin første nyttårstale tok opp vanskelighetene som mange som har slitt med psykiske problemer, ofte opplever når de skal tilbake i arbeidslivet.

– Jeg vil oppfordre norske arbeidsgivere til å ansette flere folk med hull i CV-en. Det finnes mange kompetente og arbeidsvillige mennesker som lengter etter en ny sjanse, sa Solberg.

Så trakk hun frem et eksempel på en bedrift som har valgt å satse på nettopp de som tidligere har slitt med å få seg jobb: Stormberg. Klesprodusenten har i mange år hatt et mål om at 25 prosent av de ansatte skal være rekruttert blant mennesker som har hatt problemer med å komme ut i arbeidslivet.

Dramatiske endringer

Nå går entreprenøren og næringslivslederen i strupen på statsministeren.

Olsen mener moms-forslaget vil få dramatiske endringer for norsk næringsliv dersom det blir vedtatt av Stortinget.

– Jeg er overrasket over regjeringen. Det er godt dokumentert at flere tusen arbeidsplasser vil forsvinne dersom forslaget blir en realitet. Regjeringen er opptatt av konkurransekraft og et fremtidsrettet næringsliv. Da synes jeg det er veldig underlig at man går inn og gir utenlandske aktører særfordeler. Hvis man skal følge logikken, må også norske aktører få selge varer inntil 500 kroner momsfritt. Men man kan jo bare tenke seg hva slags konsekvenser det vil få for offentlige inntekter, sier Olsen.

Stormberg-eieren tror imidlertid Frp har forlovet seg når det kommer til lovnader om økning i momsgrensa og at partiet satser på at forslaget forhandles bort på Stortinget.

– Jeg er relativt avslappet, jeg tror nemlig saken ikke går gjennom i Stortinget. Jeg tror ikke Frp hadde valgt å fremme forslaget dersom de trodde det fikk flertall. Nå som de dramatiske konsekvensene for norske arbeidsplasser er avdekket tror jeg at Frp satser på at KrF eller Venstre vil stoppe det i forbindelse med budsjettforhandlingene, sier Stormberg-gründer Steinar Olsen til TV 2.

– Subsidierer utenlandske butikker fremfor egne

Han viser til at norske butikker da er forpliktet til å betale moms og toll på varer under 500 kroner, der utenlandske nettbutikker kan selge moms- og tollfritt.

– Skulle forslaget gå igjennom, blir vi vel det eneste landet i verden som subsidierer utenlandske butikker fremfor egne, sier han.

Olsen mener en økning i tollgrensa utvilsomt er en populær sak for norske velgere og forbrukere, som da ville slippe å betale mva.

Han mener Frp ønsker forslaget saldert bort under budsjettforhandlingene når de kjenner til konsekvensene av hva de har foreslått.

– Jeg tror aldri Frp vil rasere tusenvis av norske arbeidsplasser, så jeg har som sagt et avslappet forhold til hele saken, forteller Olsen, og mener det er vanskelig for Frp å gå tilbake på en symbolsak som denne når de har gått så høyt ut.

– Lite forslag med alvorlige konsekvenser

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre, er også kritisk til forslaget fra regjeringen.

– Jeg lytter til organisasjonene som har studert dette over tid, blant annet Virke som sier at flere tusen arbeidsplasser kan gå tapt. Netthandel opphever grenser, det opphever avstander. Netthandel er noe vi alle driver med, men vi har hatt grenser blant annet for å sikre at det ikke rammer fra lavkostland rett inn i det norske arbeidsmarkedet. Jeg mener det er grunn til å ta advarslene på alvor. Det er et lite forslag i statsbudsjettet med ganske alvorlige konsekvenser for arbeidsmarkedet, sier Støre til TV 2.

– Men forbrukerne jubler?

– Vel, vi får se på det. Vi er både forbrukere og arbeidstakere samtidig. Norge er et høykostland. Vi kan aldri bli best på å bli billig. men kan bli best på måten vi er organisert på. Dette forslaget må vi studere nærmere, sier Støre.

– Lovet før valget

Men statsminister Erna Solberg har ingen planer om å legge forslaget i skuffen.

– Dette er noe alle de fire borgerlige partiene lovet før valget. Jeg liker at vi innfrir valgløfter vi har gitt til det norske folk. Så mener jeg at når man øker grensen til 500 kroner, så er ikke det dramatisk for norsk næringsliv eller norsk detaljhandel. Med de portoutgiftene og kostnadene med den type import, så er ikke det den store forskjellen, sier Erna Solberg til TV 2.

– Men det er en subsidiering av utenlandske arbeidsplasser?

– Det er en forenkling for norske innbyggere, først og fremst. Det er ikke hensynet til utenlandske arbeidsplasser. Det er av hensyn til alle de menneskene som kjøper ting man kanskje ikke engang får i Norge, fra utlandet,. De får nå en mulighet til å gjøre det, uten at det koster alt for mye.

– Har dere tatt høyde for eventuelle konsekvenser for det norske næringslivet?

– Ja det har vi. Derfor er det en veldig moderat økning. Det er en forenkling og en moderat økning, sier statsministeren til TV 2.