Daniel (24) og Christina (22) bor med flaggermus i veggene

En ekkel stank var det første tegnet på at noe ikke var som det skulle, før paret oppdaget to døde flaggermus i en bøtte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var i januar 2013 at Christina Stavne(22) og Daniel Stamnli(24) flyttet inn i sin nykjøpte bolig, et idyllisk småbruk i Markabygda i Levanger kommune.

På visning hadde det luktet nybakte boller og alt så strøkent ut, inkludert kaldloftet. Men kort tid etter at de hadde flyttet inn merket de en spesiell lukt i huset.

Stanken kom etter hvert

– Det var her på kjøkkenet at vi merket en spesiell lukt. Vi prøvde å vaske og vaske, men fikk den ikke vekk, forklarer Christina.

– Og da vi tenkte opp i peisen første gangen så kom det en skikkelig ekkel lukt som jeg aldri har kjent før, forklarer Daniel.

Da broren til Christina overnattet i huset så vekket han paret midt på natten på grunn av skrapelyder i veggen.

– Det var skikkelig skraping, intens skraping, forteller Christina.

Invadert av flaggermus

Det var likevel først en sen sommerkveld at paret så hvem de deler hus med.

– Vi satt her ute og da jeg så opp mot taket så jeg 30-40 flaggermus som fløy ut fra huset og da hadde jeg ikke fått telt alle, sier Daniel.

FLAGGERMUS: På loftet koser flaggermusene seg. Foto: TV 2 hjelper deg.
FLAGGERMUS: På loftet koser flaggermusene seg. Foto: TV 2 hjelper deg.

Ved kjøp av småbruket betalte paret over 8000 kroner for en boligkjøperforsikring fra HELP for å få juridisk bistand i tilfellet det skulle være noen skjulte feil ved huset. Men da de tok kontakt med HELP var de raske med å avskrive saken.

– De mente at vi ikke hadde noen sak fordi det i salgsprospektet hadde vært opplyst om noe museavføring på loftet. Men det var jo ikke museavføring, det var flaggermusavføring, sier Christina.

Flaggermus er fredet, noe som utgjør en vesentlig forskjell.

– Koloni på opptil 100 flaggermus

Paret fikk da inn flere eksperter for å få kartlagt problemet. Noe av det første tømrer og daglig leder i Teigen Bygg, Arnt Erik Teigen gjorde var å åpne opp en vegg inntil pipen, i etasjen under loftet.

– Da så vi en halvmeter med flaggermusskitt oppover veggen og kloremerker øverst på veggen og det luktet sterkt, det gjorde det, sier Teigen.

Skadedyrsbekjemper Stig Bergdal fra Pelias kunne fastslå at det her var snakk om store megder flaggermusavføring.

– Hvis du tar en sånn avføring og klemmer den mellom fingrene så smuldrer den helt opp, det gjør ikke en muesavføring, sier Bergdal.

Han var i tillegg klar på at problemet er omfattende.

– Her er det nok snakk om en koloni på opptil 100 flaggermus og jeg vil anslå at den har vært her i huset mellom 5 og 10 år, fastslår Bergdal.

Spor av flaggermus på soverommet

For å bli kvitt flaggermusene, må huset tettes helt. Men fordi flaggermusene er fredet må dette gjøres på høsten etter at ungene er flygedyktige. Ifølge Pelias må huset tettes om natten da flaggermusene er ute og ser etter mat.

Det er ikke vanlig at flaggermusene overvintrer i hus, men Christina og Daniel mener bestemt at de hørte skrapelyder i veggen sist vinter, noe som støttes av eksperter.

– Vi hører skraping også her i veggen på soverommet. Skikkelig skraping, det høres ut som klør, sier Christina.

Og helt riktig. Da to vegger i soverommet blir åpnet opp, finner man også her flaggermusavføring i isolasjonen.

– Det kan være så ille at man må åpne opp alle veggene i huset for å se, sier Bergdal.

Store utbedringskostnader

Da paret kontakter forsikringsselskapet HELP med sine funn, får de likevel ikke medhold i saken. HELP sin takstmann mener nemlig at det vil koste kun 70.000 kroner å få utbedret og tettet igjen huset.

Dette står i stekt kontrast til hva Teigen Bygg har konkludert med.

– Det vil koste 320.000 kroner å få tettet igjen huset, fastslår han.

Han viser til at man må totalrenovere taket og loftet for å få tettet igjen huset helt. I tillegg må det renskes ut i veggene i underetasjen. Teigen får støtte av nok en takstmann som konkluderer med at det må mellom 300.000 og 350.000 kroner til for å få huset helt tett.

Christina og Daniel føler at de har blitt motarbeidet av sin egen advokat i forsikringsselskapet HELP.

– De sier at vi ikke har noen bevis, men hvordan kan de si det? Vi gir jo de alt vi har rapporter, bilder, videoer. Det virker nesten som at de ikke vil hjelpe oss, sier Daniel.

HELP skifter mening

Først når «TV 2 hjelper deg» kontakter boligkjøperforsikringen HELP, begynner ting å skje. Og det tar ikke lang tid før forsikringsselskapet endrer mening i saken. Når vi møter informasjonssjef Dag Are Børresen i HELP forsikring har han følgende forklaring.

– Jeg skulle gjerne ønske at den siste takstrapporten kom først, og ikke i omvendt rekkefølge, slik at vi kunne hatt noen andre opplysninger i saken fra start. Da ville nok saken sett annerledes ut også nå, Børresen.

På vårt spørsmål om hvordan det kan være et så stort sprik mellom de ulike takstmennene får vi dette svaret:

– Ja, det samme spørsmålet stiller jeg meg. Jeg er bekymret over at det er så stor avstand mellom den ene takstmannen og de to andre som har vært inne. Men i og med at det er kommet så mange nye opplysninger så håper jeg jo for kjøpernes del at de nå får en rask avklaring i saken, sier Børresen.

HELP garanterer nå å dekke alle parets nødvendige kostnader for å få saken i mål. Advokatutgifter og de nødvendige utgiftene til de fagkyndige.

SISTE: Selgers forsikringsselskap har nå tilbudt paret 100.000 kroner, men det er alt for lite i forhold til hva to av tre fagpersoner har sagt om skadeomfanget. Sammen med sin advokat skal Christina og Daniel nå vurdere hva de skal gjøre videre.