IKKE FOIRNØYD MED STATSSTØTTEN: Regissør Erik Poppe tror det vil bli få nyskapende filmer dersom ikke midlene økes. Her avbildet like før premieren av hans film "Tusen ganger godt natt". Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
IKKE FOIRNØYD MED STATSSTØTTEN: Regissør Erik Poppe tror det vil bli få nyskapende filmer dersom ikke midlene økes. Her avbildet like før premieren av hans film "Tusen ganger godt natt". Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Erik Poppe mener det ser bekmørkt ut for norsk film

Norsk regissør mener den blå regjeringen bevilger for lite penger til filmproduksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble statsbudsjettet lagt fram, og tallene viser kun en liten oppgang for norsk film – det til tross for fjorårets kjempekutt.

– Det er vanskelig å forstå hvor regjeringen vil. Hva er det de står for? De ønsker at flere skal se norsk film, men gir ikke penger til produksjonen av den, sier regissør Erik Poppe til TV 2. 

Han står bak priselønnede filmer som «Tusen ganger god natt» og «De Usynlige».

Da han i august mottok pris for årets beste kinofilm for «Tusen ganger god natt», benyttet han takketalen til å refse den blåblå regjeringen for filmkuttene.

– Denne filmen er laget på den forrige regjeringens kulturbudsjett! Husk det! sa han den gang, etter å ha mottatt prisen fra kulturminister Thorhild Widvey.

Litt økning igjen etter kjempekutt

I flere år har norsk film fått økte midler hvert år. Fra 2010 til 2013 har økningen vært på mellom 20 og 50 millioner kroner i hvert statsbudsjett.

Da den rødgrønne regjeringen la fram sitt budsjett for 2014, foreslo de en økning på 26,5 millioner til 771 millioner kroner i støtte til film og medieformål.

Da den blåblå regjeringen tok over roret, ble det derimot bevilget mindre penger til medieformål, og bransjen ble isteden trukket med 31,2 millioner kroner fra 2013 til 2014. 

I år har regjeringen foreslått en liten økning igjen, og filmbransjen vil i praksis ha 11 millioner kroner mer å rutte med enn det de hadde i fjor. Totalt skal filmproduksjon få 452 millioner kroner i år.

Det er likevel ikke nok, ifølge Poppe. Det er mye mindre enn bransjen har fått før.

– Ser mørkt ut

– Det ser bekmørkt ut for norsk film. Med færre midler enn før vil man kun tørre å gå for de store, trygge prosjektene. Det vil ikke være penger til de som går i bresjen og tør å bane nye veier for norsk film med risikable prosjekter, sier han.

Poppe forklarer at norsk film er avhengig av en grunnfinansiering av staten for å få med private aktører på filmprosjekter. For hver krone staten dekker, betyr det to-tre private kroner.

– Filmbransjen er desperat. Vi må vite hvordan dette skal kompenseres, sier Poppe.

Han legger likevel til at de fryktet det kunne gå langt verre.

Litt mer penger til filmformidling

Kulturminister Thorhild Widvey varsler en større gjennomgang av filmfeltet. Det skal komme en stortingsmelding der det legges en plan for den norske filmbransjen.

Selv om det blir liten økning til filmproduksjon, får filmformidling litt mer penger enn tidligere.

– Regjeringen ønsker å sikre videreføring av viktige filmformidlingstiltak som filmfestivaler, cinematek og synstolkning, i påvente av en større gjennomgang av filmfeltet i den kommende stortingsmeldingen om film. Vi øremerker derfor midler til dette også i 2015, sier Widvey i en pressemelding.

Filmformidling går opp fra 11,2 millioner til 14,8 millioner.

– Vi spretter ikke farrisen i kveld, akkurat, sier Poppe.