Fargen er grønn for Venstre. Men det ser de lite til i neste års budsjett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Fargen er grønn for Venstre. Men det ser de lite til i neste års budsjett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Vil grønnvaske budsjettet

– Dette er en ren provokasjon, sier finanspolitisk talsmann i Venstre til TV 2. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag, onsdag, la regjeringen fram statsbudsjettet for 2015. På forhånd var skattelette, moms-fritak, og fokuset på en mer grønn politikk hete temaer. 

Det er de fortsatt. Vi har samlet de sterkeste reaksjonene på de tre punktene i budsjettet. 

Vil grønnvaske budsjettet

Klimasatsingen er en av regjeringens samarbeidspartnere, Venstre, sterkt kritiske til. De mener budsjettet er stikk i strid med samarbeidsavtalen og budsjettforhandlingene i fjor.  

– Det er ingen spor etter et grønt skatteskifte i budsjettet. I stedet kutter de i grønne avgifter med rundt en milliard kroner. Dette er en ren provokasjon, sier finanspolitisk talsmann i Venstre, Terje Breivik. 

Venstre mener også at jernbaneinvesteringene må økes. 

– Det er spor etter satsing på investering på tog, men det er ingen tvil om at både vedlikehold av jernbanen og kollektivtransport må bli budsjettvinnere når budsjettet er behandlet i Stortinget, sier Breivik. 

Frykter de fattige blir taperne

KrF er ikke fornøyd med regjeringens sosiale profil for neste års budsjett. 

– Den sosiale profilen må bedres. For eksempel kan kombinasjonen av endringene i uføretrygden, kutt i overgangsstønaden for enslige og manglende satsing på arbeidsmarkedstiltak i verste fall føre til fattigdom, sier leder av finanskomiteen, Hans Olav Syversen. 

KrF mener også det må brukes mer penger på bistand samt en sterkere miljøprofil. 

Som TV 2 kunne avsløre tidlig onsdag morgen, vil regjeringen kutte skatter for til sammen 8,6 mrd, hvor 4,1 av disse er kutt i formuesskatten.

Politisk kommentator i Dagsavisen, Arne Strand, mener det blir en hard kamp mellom regjeringen og samarbeidspartiene Venstre og KrF i høst.

– Venstre og KrF er jo i utgangspunktet ikke for skattelettelser. Og selv om det ut fra Høyre og Frps side ikke ikke er veldig store skattelettelser, underkant av 10 milliarder kroner, så er det mye sett med Venstres og KrFs øyne, sier Strand til TV 2.

– Men de vil bli enige i løpet av høsten, fordi de fire partiene er dømt til å bli enige, legger han til.

Og hva med de små bedriftene?

Regjeringen hever momsgrensen på varer fra utlandet fra 200 til 500 kroner. Både LO og næringslivet synes det er meningsløst at regjeringen gjør dette.

Jeg synes det er helt meningsløst og rett og slett uforståelig. Å bruke skattebetalernes penger på å svekke norsk næringsliv. Så man kunne like godt stilt seg opp på Gardermoen og delt ut en hundrelapp til alle som har handlet i utlandet isteden for å handle i Norge, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund til TV 2.

Også LO-leder Gerd Kristiansen mener det vil gå kraftig ut over norske arbeidsplasser. 

– Det er klart at jo mer handel man får ut av landet, jo mindre blir det internt. 

– Men er det ikke bra at det blir billigere for forbrukerne? 

– Totalt sett betyr det jo noe i den norske økonomien, det betyr noe i forhold til arbeidsplasser. Jeg tror ikke dette er det klokeste trekket denne regjeringen kunne gjort, sier Kristiansen til TV 2.

Også direktør i Virke, Vibeke Hammer Madsen, mener hevingen av momsgrensen er meningsløs. Hun tror forbrukerne vil få en dårlig smak i munnen av å handle billige varer på nett fra utlandet.

– Jeg skjønner jo at forbrukerne på nett eller ute på reise er glad for å kjøpe billige varer. Men hvis din nærmeste venn eller nabo i neste omgang mister jobben på grunn av st varene er langt rimeligere på nett internasjonalt, så tror jeg de får en dårlig smak i munnen. Jeg mener dette må være en arbeidsulykke for regjeringen. Finansdepartementet sa i 1998 at det var viktig at denne grensen ikke ble for høy på grunn av konkurransevridning. Sverige har 0, så hvorfor Norge skal subsidiere utenlandsk netthandel på bekostning av norske arbeidsplasser, det skjønner ikke Virke eller våre virksomheter, sier Hammer Madsen.