VASKET: Spansk helsepersonell vasker ut av rommet hvor en ebola-smittet prest døde. Én av sykepleierne som behandlet mannen er nå smittet. (AP Photo/Madrid Regional Health Authority)
VASKET: Spansk helsepersonell vasker ut av rommet hvor en ebola-smittet prest døde. Én av sykepleierne som behandlet mannen er nå smittet. (AP Photo/Madrid Regional Health Authority)

Ebolasyk sykepleier snakker for første gang: – Aner ikke hvordan jeg ble smittet

Den spanske sykepleieren Teresa Ramos (44) sier hun fulgte alle sikkerhetstiltak da hun behandlet en mann for ebola. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag bekreftet spanske myndigheter at en sykepleier som behandlet en ebola-smittet prest i landet har blitt smittet av det dødelige viruset. 

– Vet ikke 

Sykepleieren, identifisert som Teresa Romero Ramos (44), ligger nå på isolat og får behandling for sykdommen. 

Teresa ble den første som ble smittet av ebola utenfor Vest-Afrika. Spanske myndigheter jobber intenst for å finne årsaken til at Ramos ble smittet, som skjedde da hun behandlet en ebola-smittet prest på Alcorcón-sykehuset i Madrid. 

Sykepleieren forteller at hun ikke har noen anelse om hvordan hun ble smittet. 

– Jeg aner ikke hvordan jeg ble smittet, så jeg kan ikke forklare det, sier Teresa Romero Ramos til den spanske avisen El Mundo. 

Hun benekter samtidig at hun har brutt sikkerhetsprosedyrer, eller gjort andre ting som kunne sette henne i fare. 

Desperat etter å redde hunden 

Ektemannen til den smittede sykepleieren er også satt i karantene, men det er ikke påvist om han har blitt smittet av ebola. Han forteller at kona følte det som sin plikt å hjelpe den syke presten da han ankom Spania. 

– Hun meldte seg frivillig. Andre løp unna, og ba om å få fri. Men ikke Teresa, sier mannen Javier Limon Romero. Det skriver Daily Mail

Helsemyndighetene i Spania sa allerede tirsdag at de ønsket å avlive ekteparets hund, Excalibur. Smitteverneksperter mener den 12 år gamle hunden kan spre viruset videre. 

Den tanken holdt ikke Javier ut, og ba dyrevernere over hele verden om hjelp. 

Så langt er samlet inn nærmere 100.000 underskrifter, og folk ber myndighetene i det minste teste hunden for sykdommen før de tar livet av den. 

Hunden er nå alene i familiens hus. 

– Hunden har det helt fint. Han har fått vann og mat for mange uker, sier Javier. 

Mener draktene sviktet

Ansatte ved sykehuset i Madrid mener beskyttelsesdraktene er årsaken til at Teresa ble smittet. De mener både utstyr og protokoller er for dårlig. 

Ifølge den spanske avisen El Pais mener de ansatte at draktene ikke svarer til kravene fra Verdens Helseorganisasjon (WHO), som sier at draktene skal ha et pusteapparat. 

Hanskene som blir brukt ved sykehuset skal ha blitt festet med dobbeltsidig tape, og er et eksempel på at løsningene ikke er gode nok. 

De ansatte har også gitt informasjon om at avfall fra rommet ble transportert i de samme heisene som personalet bruker, skriver The Guardian. 

Spanske helsemyndigheter står på sitt, og mener fortsatt at alle prosedyrer ved sykehuset er i tråd med retningslinjene fra WHO.