BARE ÉN TYPE ORGASME: Et italiensk sexologpar er sikre i sin sak: Det finnes ikke flere typer forskjellige kvinnelige orgasmer. Foto: Illustrasjonsfoto/Colorbox
BARE ÉN TYPE ORGASME: Et italiensk sexologpar er sikre i sin sak: Det finnes ikke flere typer forskjellige kvinnelige orgasmer. Foto: Illustrasjonsfoto/Colorbox

Nå knuser ekspertene den eldgamle sex-myten

Historien bør rett og slett skrives om, mener sexologpar. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skal vi tro en forskningsrapport som ble publisert denne uka, finnes verken vaginalorgasme eller G-punktsorgasme.

KLAR TALE: Psykoanalysens far Sigmund Freud var den som innførte inndelingen av kvinnens forskjellige orgasmer. Foto: Scanpix
KLAR TALE: Psykoanalysens far Sigmund Freud var den som innførte inndelingen av kvinnens forskjellige orgasmer. Foto: Scanpix

Rapporten «Anatomy of sex: Revision of the new anatomical terms used for the clitoris and the female orgasm by sexologists» ble nylig publisert i legetidsskriftet Clinical Anatomy.

Her avkreftes psykoanalysens far, Sigmund Freuds, konklusjoner om at kvinner kan ha både klitoral og vaginal inndeling av orgasmer.

Det er det italienske sexologparet Vincenzo og Giulia Puppo som står bak rapporten, hvor de skriver at de fleste kvinner ikke kan få orgasmer ved vaginal sex.

Dette mener de skyldes at klitoris, som de kaller «kvinnens penis», ikke blir stimulert. 

Det er lenge blitt hevdet at kvinner har en «indre klitoris» som er koblet sammen med den ytre, og at dette gjør det mulig for mange kvinner å få vaginal orgasme, eventuelt G-punktsorgasme.

Kun én type orgasme

Sexologparet mener at de forskjellige orgasmetypene bare er en myte, og det kun finnes én type orgasme: Klitorisorgasme. 

I rapporten skriver de at klitoris kun er et eksternt organ, og at «skjeden og klitoris ikke har et anatomisk forhold».

– Mannlig ejakulasjon betyr ikke automatisk slutt på sex for kvinner. Beføling og kyssing kan fortsette nærmest i det uendelige og kan bli bruk til å gi kvinner orgasme, sier Vincenzo. 

Paret skriver at uttrykk som «G-punktorgasme» og «vaginal orgasme» ikke bør brukes. I stedet foreslår de at man skal si «kvinnelig orgasme».

Scannet underliv

Forskningsrapporten kommer i kjølvannet av en amerikansk studie som ble lansert tidligere i år, hvor det kom frem at størrelsen på kvinnens klitoris kan påvirke hennes evne til å få orgasme.

Kvinner som har orgasmeproblemer har ifølge studien en mindre klitoris og ligger lengre unna skjeden, enn hos kvinner som ikke har disse vanskene. 

Forskere brukte MRI-scanning av underlivet til 30 kvinner. Ti av disse kvinnene hadde oppgitt at de sjeldent eller aldri fikk orgasme. Resten oppga at de ikke hadde vansker med å få orgasme. 

Kvinnene som oppga at de hadde problemer, hadde mindre klitoris enn de 20 andre kvinnene. Den var også lengre unna skjeden enn hos de andre.

Dette fører til at klitoris blir mindre stimulert ved samleie, og at dette kan være årsaken til orgasmeproblemene.