Derfor reiser norske Birgitte (56) til ebola-områdene

Selv om Norge har fått sin første ebola-pasient, fortsetter mange nordmenn likevel å reise til Vest-Afrika for å bistå i kampen mot dødsviruset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norske kvinnen som ble smittet av ebola i Sierra Leone, ankom tirsdag ettermiddag Norge. At Norge har fått sin første ebola-pasient, hindrer ikke de mange nordmennene som fortsatt jobber mot utbruddet i Vest-Afrika fra å utføre arbeidet sitt. 

Mange nordmenn velger også å gjennomføre planlagt reiser til de ebola-herjede landene, til tross for farene det måtte medføre.

En av dem som nesten måned reiser til Sierra Leone, er intensivsykepleier Birgitte Gundersen (58). Nyheten om at en norsk kvinne er smittet av ebola, har ikke skremt henne fra å reise til ebola-områdene.

– Jeg sa ja til oppdraget lenge før jeg hørte om den norske pasienten. Risikoen har jo vært der hele tiden, og jeg visste at risikoen er stor, sier hun til TV 2.

Hun har fulgt med på tirsdagens nyheter om evakueringen av den norske kvinnen, og sier det gir en trygghetsfølelse å se hvor problemfritt evakueringen har gått.

Opplæring i Sveits

Gundersen reiser som delegat fra Norges Røde Kors. Hun forteller at alle som skal nedover til de utsatte områdene, har gått god informasjonen av organisasjonen.

– Jeg har til og med vært på ebola-kurs i Geneve i to dager. Der hadde vi på oss drakter under opplæringen, og lærte å gå og jobbe i dem. Jeg er godt forberedt i den grad jeg kan være det, forteller Gundersen.

Familien hennes synes det har vært skummelt hele veien, men de støtter samtidig valget hennes om å hjelpe folk i de hardest rammede områdene.

– De er stolte av den jobben jeg gjør. 

Gundersen skal jobbe på et ebola-sykehus øst i landet.