ANKOM SYKEHUSET. Den norske ebola-smittede kvinnen ankom tirsdag ettermiddag Ullevål sykehus. – Sannsynligheten for at de ansatte kan bli smittet, er liten, men det kan selvfølgelig skje, sier smitteekspert Bjørn Peter Berdal. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ANKOM SYKEHUSET. Den norske ebola-smittede kvinnen ankom tirsdag ettermiddag Ullevål sykehus. – Sannsynligheten for at de ansatte kan bli smittet, er liten, men det kan selvfølgelig skje, sier smitteekspert Bjørn Peter Berdal. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ble smittet av ebola på sykehus: – Kan skje i Norge også

Men smitteeksperten tror likevel det er svært lite sannsynlig at viruset vil spre seg i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det kan fort gå galt med ebola-smitten. Pasientene krever intens og nær pleie, og det trengs lang erfaring og mye trening med smittebehandling, sier Bjørn Peter Berdal, tidligere sjef for Forsvarets mikrobiologiske laboratorium og ekspert på smitte av infeksjoner.

Mandag kom nyheten om at en sykepleier som hadde behandlet en ebola-syk prest i Spania, selv er smittet av det dødelige viruset. Kvinnen var inne hos mannen bare to ganger, én gang før han døde og én gang etter han døde.

– Den eneste forklaringen på dette, må være at det har skjedd en menneskelig feil, sier virusekspert Luis Enjuanes til den spanske avisen El País.

Den spanske kvinnen er dermed den første i Europa som har blitt smittet av viruset uten å ha vært i de rammede landene i Vest-Afrika.

Mange teorier

Avisen El Mundo legger frem flere teorier om hvordan den 44 år gamle sykepleieren kan ha blitt smittet. Blant annet nevnes muligheten for at det kan ha skjedd uhell med nålespisser, problemer med behandling av blodprøver eller feil i rutiner som førte til kontakt med infisert avfall.

– Her er det veldig vanskelig å si hva som har gått galt, og det er absolutt ikke sikkert at det er sykepleieren som har tabbet seg ut. Vi kan heller ikke fastslå at hun har blitt smittet de få gangene hun var inne hos pasienten. Smitten kan også ha kommet gjennom materiale kvinnen har vært i kontakt med, sier smitteekspert Berdal.

Fire personer, inkludert den smittede sykepleieren, er til nå satt i karantene i Spania. Samtidig overvåkes 22 personer som skal ha kommet i kontakt med den syke kvinnen.

Risikofylt arbeid

Tirsdag ankom en ebola-smittet norsk kvinne med et spesialfly på Gardermoen. Kvinnen ble smittet i Sierra Leone, hvor hun jobbet som hjelpearbeider for Leger uten grenser. Hun vil bli behandlet ved Ullevål sykehus. 

Berdal sier han er sikker på at sikkerheten ved sykehuset er god nok, men at behandlingen uansett innebærer risiko for at andre kan bli smittet.

– Med ebola er alt mulig. Sannsynligheten for at noen av de ansatte ved sykehuset blir smittet, er liten, men det kan selvfølgelig skje, sier han.

Smitteeksperten tror likevel ikke at vi vil oppleve det samme som i Spania. 

– Ullevål har landets best utbygde system for å ta imot svært smittefarlige personer. De er meget profesjonelle, så det går nok bra.

– Gir beskjed om de er uvel

Sykepleieren som er smittet av ebola i Spania, dro på ferie like etter den syke presten døde av viruset. Hun gikk i flere dager med symptomer før hun oppsøkte sykehuset.

Berdal er sikker på at de norske helsearbeiderne vil gi beskjed umiddelbart dersom de opplever symptomer.

– Hvis de som har jobbet med ebola-pasienten på Ullevål føler seg uvel, så sier de nok ifra til kollegene med en gang.

Han tror ikke de vil bli sjekket så lenge de føler seg friske.

– Ingen er syke før de er syke, så det er ingen grunn til å sjekke dem hvis de føler seg bra. Vi sjekker oss heller ikke for sykdommer hvis vi ikke opplever symptomer, slår Berdal fast.