TØFF JOBB: Lindis Hurum jobber for å bekjempe ebola i Vest-Afrika, og synes det er tøft å få beskjed om at et norsk kollega er smittet. Foto: Leger uten grenser
TØFF JOBB: Lindis Hurum jobber for å bekjempe ebola i Vest-Afrika, og synes det er tøft å få beskjed om at et norsk kollega er smittet. Foto: Leger uten grenser

Lindis Hurum om sin ebolasyke kollega: – Det var en tung beskjed å få 

Lindis Hurum (42) i Leger uten grenser jobber selv for å bekjempe ebola i Liberia, og er ikke overrasket over at at en nordmann er smittet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norske kvinnen som er smittet av ebola i Sierra Leone er på vei til hjem til Norge. 

Tirsdag ettermiddag ankom den smittede Ullevål universitetssykehus

Tung beskjed

Norske Lindis Hurum (42) har de siste månedene jobbet som nødhjelpskoordinator for Leger uten grenser i Liberia. Hun fikk mandag den vonde beskjeden om at en kvinnelig kollega er smitte av det dødelige viruset i Sierra Leone. 

– Jeg opplever det som veldig tungt og vanskelig at en norsk kollega har blitt syk. Jeg tenker både på henne og hennes familie, forteller Lindis til TV 2. 

Hun sier hun ikke er overrasket over at en nordmann nå er blitt smittet. 

– Dette har vi jo på en måte vært forberedt på. Vi har jo hele tiden 300 internasjonale ansatte i regionen, og det er en risiko forbundet med å være der, sier hun. 

Gode nok rutiner

42-åringen kom hjem fra sitt opphold i Liberia i midten av august, etter å ha kjempet en intens kamp mot spredningen i to måneder. 

Lindis sier det er tøft at en norsk kvinne nå er blitt smittet, men at hun opplever det like vanskelig at andre internasjonale kolleger blir syke. 

– Jeg tenker mye på alle som er der nede, sier hun. 

Leger uten grenser har svært strenge sikkerhetstiltak under deres arbeid i ebola-rammede områder. Det er fortsatt uklart hvordan den norske kvinnen skal ha blitt smittet. 

– Jeg mener det ikke er noen grunn til å stille spørsmål ved utstyr eller sikkerhetsreglene vi følger. Det er mange faktorer som spiller inn, og vi kommer jo til å gjøre alt for å finne ut hvordan dette har skjedd, sier Hurum. 

Hun sier alle som drar til områdene i regi av Leger uten grenser gjør det frivillige, og med god kunnskap om at det innebærer en risiko. 

– Ropt i motvind

Nødhjelpskoordinatoren mener verden har brukt for lang tid på å forstå omfanget av den omfattende epidemien som herjer i Liberia, Sierra Leone og Guinea. 

– Det føles som vi har ropt i motvind siden det startet i mars. Det er gjerne sånn at når ting kommer nærmere så oppleves det annerledes, sier Hurum. 

Mandag besluttet norske myndigheter å doble støtten til kampen mot ebola, og har så langt gitt 184,2 millioner kroner. 

– Det kom jo en reaksjon på vår appell om mer penger mandag, og vi opplever endelig at norske myndigheter tar kontroll. Det blir vanskeligere å stoppe dette for hver dag som går, sier Hurum. 

Til tross for at en norsk kvinnen nå er smittet vil ikke Hurum stoppe sitt arbeid. 

– Jeg drar ned igjen til Liberia om to eller tre uker, sier hun bestemt. 

Utstyr og personell 

Norske myndigheter vil i tillegg til å  vil også ta kontakt med FN, den britiske regjeringen og andre aktører. 

Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier at helsesektoren har både utstyr og personell som kan stilles til rådighet for kampen mot ebola.

– Vi vil nå i samarbeid med FN, og andre involverte, identifisere hva det er mest nyttig at vi bidrar med, sier han.