I RETTEN: Rettspykiater Kjersti Narud, rettspsykiater Henning Værøy og 62-åringens forvarer Gunhild Lærum. Foto: Jens Christian Nørve/TV 2.
I RETTEN: Rettspykiater Kjersti Narud, rettspsykiater Henning Værøy og 62-åringens forvarer Gunhild Lærum. Foto: Jens Christian Nørve/TV 2.

«Lommemannen» ba om unnskyldning til ofrene

ASKER OG BÆRUM TINGRETT (TV 2):  I løpet av tre dager skal retten ta stilling til om overgrepsdømte Erik Andersen (62) kan prøveløslates.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken ni tirsdag morgen ankom Erik Andersen, omtalt som Lommemannen, Asker og Bærum tingrett. I løpet av tre dager skal retten ta stilling til om 62-åringen kan prøveløslates.

Har sonet minstetiden

Han kom til rettssal 11 i en mørk hettegenser med en stripet grå genser under og olabukse. Han har kortklippet, grått hår.

Erik Andersen ble i Borgarting lagmannsrett i desember 2010 dømt til forvaring i ti år med en minstetid på sju år for overgrep mot 66 gutter.

Han har nå sonet minstetiden av straffen og krever seg prøveløslatt.

Tre psykiatere mener det er liten fare for at Andersen skal begå nye seksuelle overgrep og at han kan løslates på prøve.

Kriminalomsorgen motsetter seg dette.

– Hensynet til samfunnsvernet taler mot prøveløslatelse, sa statsadvokat Per Egil Volldal under sin innledning i retten i formiddag.

Både Ila-psykiater Randi Rosenqvist og de rettsoppnevnte psykiaterne Kjersti Narud og Henning Verøy mener det er liten fare for at 62-åringen vil begå nye seksuelle overgrep om han løslates på visse vilkår.

Ba om unnskyldning

Erik Andersen (62) kom i retten med en unnskyldning til alle sine ofre.

Han startet sin forklaring i Asker og Bærum tingrett med å henvende seg til alle ofrene i Lommemannen-saken.

– Jeg må få henvende meg til mine fornærmede i saken og deres familie. Jeg vil si unnskyld og beklage sterkt de traumene og ubehaget jeg har påført så mange, sa en tydelig preget Andersen i retten før han måtte ta seg en kort pause.

I tillegg ønsket den overgrepsdømte 62-åringen å be om unnskyldning til sin familie og venner og beklaget ubehaget og skuffelsen han har påført dem.

OVERGREPSDØMT: Erik Andersen (62) ble i 2010 dømt til forvaring.
OVERGREPSDØMT: Erik Andersen (62) ble i 2010 dømt til forvaring.

– Og ikke minst de som uforskyldt ble dratt inn i saken, de andre som har vært mistenkt. Det må ha vært en enorm belastning.

Gjenskapte sine egne overgripere

I retten sa Andersen at han er fullstendig klar over det han har gjort og at han angrer. Han sa også at det ikke er noen unnskyldning for det han gjorde, men ønsket å komme med en forklaring.

– Sannheten er at jeg lasset over mine overgrep i barndommen på mine fornærmede. Det var en tro kopi av det jeg selv var utsatt for som liten, fortalte 62-åringen.

Han fortalte at han følte det var nødvendig å ta på seg samme klesdrakt som de som forgrep seg på ham.

Han oppsøkte samme aldersgruppe, samme steder, hadde samme modus for å prøve å skape samme stemning rundt situasjonen han opplevde som liten.

– Det var traumene mine som ble gjentatt. Det var ikke seksuelt begjær eller en undertrykt homoseksuell legning, som mange trodde og fortsatt tror. Det finnes ikke noe rasjonell handling bak mine tvangshandlinger.

Nekter for å være homofil

I retten nektet Erik Andersen for at han er homofil eller bifil. Han forklarer sine gjentatte overgrep mot gutter at han ville gjenskape det han selv ble utsatt for som barn.

– Det jeg vet er at jeg ikke er seksuelt tiltrukket av barn, sa han i retten i dag.

Andersen fortalte at han har fått en del verktøy gjennom terapien og at han har fått bearbeidet opplevelsene fra barndommen. 

– Jeg har fått bedre kontakt med meg selv. Jeg har fått smertelig erfare barns sårbarhet.

Han forklarte at han ønsker å vise at han aldri kommer til å gjøre dette igjen.

Retten tvilte på behandlingen

I 2010 skrev lagmannsretten at det var nærliggende fare for at Andersen på ny ville begå seksualforbrytelser.

I tillegg tvilte retten på effekten psykologbehandlingen av den tiltalte.

«Etter lagmannsrettens oppfatning er det flere momenter som tilsier at det per i dag er grunn til atskillig tvil med hensyn til effekten av videre behandling», heter det i dommen fra Borgarting lagmannsrett.

Erik Andersen fortalte i Asker og Bærum tingrett i dag at han kvittet seg med «Lommemannen» i 2006.

– Lommemannen forsvant i et fossefall sommeren 2006, siden har ingen sett ham. Det var en sterk og symbolsk handling. Etter det sluttet jeg med mine overgrep.