FÅTT SMAKEN PÅ AVANSEMENT: Dan Kissel, her i aksjon under ishockeykampen mellom Oilers og Ocelari Trinec, kan være med å skrive norske hockeyhistorie i kveld. Foto: Carina Johansen  / NTB Scanpix
FÅTT SMAKEN PÅ AVANSEMENT: Dan Kissel, her i aksjon under ishockeykampen mellom Oilers og Ocelari Trinec, kan være med å skrive norske hockeyhistorie i kveld. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Slik kan Stavanger Oilers avansere i Champions Hockey League

Med fullklaff blir det åttedelsfinale for siddisene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stavanger Oilers har bitt godt fra seg i Champions Hockey League. Før gruppespillet var siddisene levnet få sjanser til avansement. Oilers var i likhet med Vålerenga i den dårligste seedinggruppen, men nå er sensasjonen like om hjørnet.

Dersom Oilers vinner hjemme mot tabelljumbo Bern samt at kampen mellom finske Tappara Tempere og tsjekkiske Trinec går til spilleforlengelse, vinner Oilers gruppe E.

– Det er mot alle matematiske lover og alle naturlover. Det er egentlig også den situasjonen Oilers er i nå. De må ha litt hjelp, men før Champions Hockey League startet skulle ikke dette vært mulig, sier TV 2s hockeyekspert Ole Eskild Dahlstrøm.

Syltynt toerhåp
Oilers kan også gå videre som toer i gruppen, men det er mindre sannsynlig. Kun de fem beste av elleve toerlag avanserer. 

Tappara Tampere-Ocelari Trinec på TV 2 Sportskanalen og tv2sumo.no kl. 17.15 (kampstart 17.30)

Stavanger Oilers-Bern på TV 2 Sportskanalen og tv2sumo.no kl. 19.00 (kampstart 19.45)

Oilers har plukket åtte poeng så langt i gruppen. Den siste seieren kom borte mot Bern, en seier som imponerte TV 2s hockeyeksperter.

– Dette er det beste jeg har sett av et norsk lag ute mot et topplag i Europa. Jeg vet ikke om noen andre har vært i nærheten en gang. Dette var en bragd, sa Dahlstrøm etter 2-0-seieren.

Med seier til enten Tappara eller Trinec skal mye klaffe for at Oilers skal avansere. Fra før er det klart at Geneve-Servette (gruppe C), Helsinki (gruppe J) og Lukko Rauma (gruppe K) havner foran Oilers på en eventuell toertabell. I realiteten er det altså sju andre toerlag i tillegg til Petter Thoresens mannskap som kjemper om de to resterende toerplassene. Samtlige sju lag har mer poeng enn Oilers før den siste gruppespillkampen.

Den største klubbprestasjonen i Norge
Derfor er det største håpet til Oilers å gå videre som gruppevinner. Det rangerer Dahlstrøm som det største i norsk klubbhockey noensinne. 

– For klubblag er det ingen i nærheten. Det blir som å hoppe etter Wirkola en god stund fremover. Et avansement i Champions Hockey League må være det største. Landslaget har kommet seg til kvartfinalen i VM, noe som også er uvirkelig for meg. Det Oilers gjør er minst like imponerende. Jeg kjenner at jeg er litt spent, sier eksperten.

Han er kritisk til at kampen i Finland spilles på et tidligere tidspunkt enn Oilers-kampen.

– Det er klønete at den ene kampen går tidligere. To avgjørende kamper skal gå samtidig. Man kan ikke spille en utslagsturnering der to lag kan spille på andres resultater. Kampen dør litt om Oilers ikke har noe å spille for. De som setter opp turneringen må tenke på slike ting neste gang, sier Dahlstrøm.

Om ikke hockey-feberen herjer i Stavanger allerede, vil den i alle fall gjøre det om det blir avansement til åttedelsfinale i kveld.

– Jeg håper det får en anerkjennelse i idretts-Norge. Stavanger har gjort ting litt annerledes enn de andre, og nå får de betalt for det. Oilers sitter med litt fasiten, og det blir backet opp med gode resultater, sier en imponert Dahlstrøm.