SMITTET: Frivillige hjelperarbeidere jobber intenst for å stanse spredningen av ebola i Vest-Afrika, og til tross for at de bruker beskyttelsesutstyr har flere blitt smittet, deriblant en norsk kvinne. REUTERS/James Giahyue
SMITTET: Frivillige hjelperarbeidere jobber intenst for å stanse spredningen av ebola i Vest-Afrika, og til tross for at de bruker beskyttelsesutstyr har flere blitt smittet, deriblant en norsk kvinne. REUTERS/James Giahyue

Leger uten grenser om evakueringen: – Det er ikke bare én knapp vi trykker på

Den norske hjelpearbeideren lander på den militære delen på Oslo lufthavn rundt klokken 10 tirsdag. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag morgen pågår evakueringen av en norsk hjelpearbeider som er smittet av ebola i Sierra Leone. 

Etter planen 

Personen blir fraktet i et fly som er ombygd til ambulansefly, med svært avansert medisinsk utstyr. 

Kommunikasjonssjef i Leger uten grenser, Jonas Hågensen sier til TV 2 at alt går etter planen. 

– Evakueringen går som planlagt, og vår kollega er ved godt mot, sier Hågensen. 

Han sier en evakuering ikke er en automatisk handling. 

– Det er ikke bare én knapp vi trykker på. Det er flere ting som settes i gang. Vi har jobbet med å forberede en evakuering og har bedt om assistanse, sier Hågensen. 

FÅ SISTE NYTT OM EBOLA-SMITTEN I NORGE I VÅRT DIREKTESTUDIO.

Leger uten grenser ønsker ikke å si noe mer om vedkommendes tilstand før hjelpearbeideren er tilbake på norsk jord. 

Statsminister Erna Solberg sier tirsdag morgen at situasjonen først og fremst er dramatisk for den norske kvinnen som er smittet. 

– Det er en dramatisk situasjon for denne kvinnen og hennes familie. Det må være kjempetøft å oppleve dette, sier Solberg. 

Beste behandlingen 

Hun sier at kvinnen som nå er på vei hjem til Norge er en helt. 

– Det er ingen tvil om at vi trenger mange som denne kvinnen, som reiser ut for å hjelpe i slike katastrofer. Men det er ingen tvil om at det også innebærer en risiko. De er godt drillet på sikkerhet, men nå ser vi at det kan skje, sier Solberg. 

Kvinnen vil bli transportert umiddelbart til smitteavdelingen på Ullevål sykehus i Oslo. 

– Vi kommer til å gi den desidert beste behandlingen som finnes. Det vi har er et system som på en helt annen måte kan bygge opp kroppen under sykdommen, sier Solberg. 

Hun mener norske helsemyndigheter og forskningsinstitutter må jobbe for å finne en vaksine eller behandling for ebola i fremtiden. 

– Dette utbruddet er av større skala enn tidligere. Vi må ha beredskap på hele linjen i alle land, også i Norge. Jeg er sikker på at det ikke blir noen fare for det norske samfunnet, sier Solberg. 

Statsministeren sier norske myndigheter også vil være klar for å ta imot flere nordmenn som kan bli smittet av det dødelige viruset i utlandet.