DRASTISKE GREP: Hjelpearbeider Kenneth Bjerkelund mener det beste løsningen for å unngå ytterligere ebola-spredning er å stenge grensene ved de hardest rammede landene Liberia og Sierra Leone. Foto: Privat
DRASTISKE GREP: Hjelpearbeider Kenneth Bjerkelund mener det beste løsningen for å unngå ytterligere ebola-spredning er å stenge grensene ved de hardest rammede landene Liberia og Sierra Leone. Foto: Privat

Hjelpearbeider mener landegrensene må stenges

Hjelpearbeider Kenneth Bjerkelund mener ebola-situasjonen nå er så kritisk at vi bør vurdere å stenge alle landegrenser ved de hardest rammede landene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kenneth Bjerkelund er grunnlegger og daglig leder i hjelpeorganisasjonen MakingChange. I sommer var han i Liberia for å bekjempe ebola-viruset. 

Bjerkelund mener nå situasjonen er så kritisk at den eneste løsningen er å stenge grensene ved Liberia og Sierra Leone. 

– Vi ser at ebola sprer seg til andre land. Situasjonen er så kritisk at det er verdt å ta den kostnaden det vil bli for Liberia og Sierra Leone å stenge grensene, sier Kenneth Bjerkelund til TV 2. 

Få siste nytt om ebola i vårt livesenter på TV2.no!

Ikke overrasket over smitte

Bjerkelund er ikke overrasket over at internasjonale hjelpearbeidere blir smittet av ebola. 

– Krisen er så omfattende, og den er utrolig vanskelig å kontrollere, sier han. 

– Da du var i Liberia i sommer, var du selv redd for å bli smittet? 

– I utgangspunktet var jeg ikke redd, jeg var godt forberedt. Selvfølgelig er man nervøs, og man har det i bakhodet hele tiden. Man kan aldri være sikre på om dem man møter har ebola, sier han.

– Alltid en risiko

Alle som jobber med ebola-smittede er godt beskyttet, men det vil alltid være en risiko. 

– Jeg vet at Leger uten grenser er svært flinke i sine prosedyrer. Her har det nok skjedd en eller annen uforutsett ting. Det har vi sett ved flere andre anledninger også, at man ikke vet helt vet hvordan man er smittet, sier Bjerkelund. 

Da Bjerkelund reiste til Liberia i sommer mente han risikoen han tok var håndterbar. 

– Jeg så jeg kunne bidra, at jeg kunne gjøre en forskjell, sier han. 

Rundt 3400 mennesker har dødd av ebola, de aller fleste i Vest-Afrika. 7500 personer er bekreftet med ebolasmitte over hele verden, men dette tallet er trolig mye høyere.