Sju av ti nordmenn har tilgitt Northug etter fyllekjøringen

Petter Northug jr. er mer populær nå enn rett før skandalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en rykende fersk undersøkelse gjort av TNS Gallup, sier hele 68,8 prosent av de som har gjort seg opp en mening om fyllekjøringen, at de har tilgitt Petter Northug.

Hos Team Northug er de svært glade over tallene. Ikke minst med tanke på at Northug får en endelig dom i rettssaken som kommer opp førstkommende torsdag.

– Petter har jo beklaget det som har skjedd, og er klar til å ta straffen sin på torsdag. Og en sånn tilbakemelding, og en sånn støtte i folket er vi veldig takknemlige for. Det betyr mye for oss, sier manager Are Sørum Langås, til TV 2.

– Overrasket

TV 2s langrennsekspert. Odd-Bjørn Hjelmeset, innrømmer at han ikke hadde trodd at folk hadde evnen til å tilgi så fort.

– Jeg er overrasket over at syv av ti har tilgitt Petter Northug fyllekjøringen. Men jeg tror det er veldig mye medlidenhet inne i bildet her. Han har hatt enorm oppmerksomhet, og masse oppslag siden starten av mai, så jeg tror veldig mange synes synd på Petter, sier Hjelmeset.

Graver man dypere i tallene i undersøkelsen ser man at det er flere menn enn kvinner som tilgir.

Unge menn i Trøndelag og Nord-Norge, er de som er mildest stemt overfor Northug. Mens de som stemmer Senterpartiet er aller mest glade i den norske skikongen.

– Det handler nok litt om at Petter er litt underdog, og folk elsker å se at en som ligger nede kan slå seg opp igjen, tror Hjelmeset.

Mer populær

Samtidig med TV 2s måling, har selskapet Sponsor Insight offentligjort høstens tall på deres jevnlige popularitetsmåling. Ved siste måling i april – før fyllekjøringen – var Northug nede på femteplass på listen.

Nå har han gått forbi Ole Einar Bjørndalen på lista, og er Norges tredje mest populære utøver – med like stor oppslutning som «svigermors drøm», Aksel Lund Svindal.

– Vi hadde nok ventet at han skulle bli hardere straffet av det norske folk, sier daglig leder, Vegard Arntsen, i Sponsor Insight.

Men han tror Northug har en fast og stor tilhengerskare som ikke svikter så lett.

– Så har han framstått litt mer ydmyk, og som en angrende synder den siste tiden.

Han mener TV 2s undersøkelse forklarer mye hvorfor han stadig er populær. Northug er tilgitt, og for folk flest er det viktigste hvordan man presterer i sporet.

– Han falt mer på våre målinger på grunn av et dårlig mesterskap i Sotsji. Bjørndalen gjorde det veldig bra der, men han har det vært stille fra. Så nå er man tilbake til «normalen», sier Arntsen.