Høyres svakeste måling siden regjeringsskiftet

Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet øker mest på fersk TV 2-gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Striden rundt en mulig OL-søknad ser ut til å ha rammet Høyre hardt. Partiet går mest tilbake og får bare 25,3 prosent på TNS Gallups oktobermåling for TV 2.

– Det har vært mye fokus på en del vanskelige saker, blant annet OL-saken som har gjort at en del folk har vært irriterte, sier parlamentarisk leder Trond Helleland (H).

Partibarometeret: Disse er inne på Stortinget

Tapte på OL-strid

Mens striden om en mulig OL-søknad splittet Høyres stortingsgruppe i to, falt partiets oppslutning blant velgerne.

Målingen er tatt opp mens nyhetsbildet har vært preget av striden på Stortinget rundt OL. Tallene viser at Høyres oppslutning i dagene før partiet sa nei til OL er langt lavere enn i dagene etter at stortingsgruppen satte kroken på døra for OL i Norge.

– Det tror jeg henger sammen med at folk forventer klare standpunkt og når vi inntar et klart standpunkt så får vi belønning for det, sier Helleland.

DE GRØNNE PÅ VIPPEN: Slik ville mandatfordelingen sett ut om målingen var valgresultatet.
DE GRØNNE PÅ VIPPEN: Slik ville mandatfordelingen sett ut om målingen var valgresultatet.

Bakgrunnstallene viser at 71 prosent av Høyres velgere fra i fjor høst er lojale, mens over 80.000 Høyre-velgere ville stemt Arbeiderpartiet. Partiet henter ikke lenger flere tidligere velgere fra regjeringspartner Frp enn de mister tilbake.

Les Kjetil Løsets blogg: «OL flyttet velgere»

Frps beste siden valget

Samtidig som Høyre går tilbake får Fremskrittspartiet sin høyeste oppslutning siden partiet inntok regjeringskontorene. Siden september går Frp frem med 1,5 prosentpoeng til 13,8 prosent.

Bakgrunnstallene viser at 72 prosent av Frps velgere fra i fjor høst ville ha stemt på partiet, som mister færre av sine tidligere velgere til Ap og Høyre. 

Fremskrittspartiet øker mest blant velgere over 60 år og blant eldre menn er de nå jevnstore med Arbeiderpartiet og Høyre. 

Sterke Ap-tall

Arbeiderpartiet øker mest med 2,4 prosentpoeng til 36,5 prosent, og nærmer seg dermed nivået fra ukene rett etter at Jonas Gahr Støre ble valgt til ny partileder. Da nådde partiet 37,6 prosent, som med unntak av målingene rett etter 22. juli var de beste siden desember 1998.

Tallene viser at Arbeiderpartiet går frem både blant kvinner og menn og er størst i alle deler av landet. 85 prosent av partiets velgere i fjor høst er lojale og Ap vinner flere nye velgere blant annet fra Senterpartiet og Høyre.

Under sperregrensen

Kristelig Folkeparti faller under sperregrensen med 3,7 prosent (- 1,2). Sist partiet var under grensen for tildeling av utjevningsmandater var i november 2012.

Bakgrunnstallene viser at KrF har klart færre lojale velgere fra valget for ett år siden, mens hver fjerde tidligere KrF-velger sitter på gjerdet.

Senterpartiet går også tilbake med 1,1 prosentpoeng til 4,2, som er den laveste oppslutningen siden Trygve Slagsvold Vedum ble valgt til ny partileder.

SV øker med 0,4 til 4,7 prosent, mens Venstre er fjerde størst med 5,2 (- 0,8).  

De Grønne på vippen

For tredje måned på rad er De Grønne over sperregrensen. Partiet øker med 0,4 til 4,5 prosent som er ny rekord.   

Dersom det var stortingsvalg i dag ville de borgerlige partiene mistet flertallet og De Grønne for andre måned på rad havnet på vippen på Stortinget.

– Dette er et øyeblikksbilde, jeg er helt sikker på at både Venstre og KrF vil klare å mobilisere velgere fremover. Frp gjør det bra på denne målingen og Høyre gjør det rimelig bra. Jeg er ikke pessimist, tvert imot mener jeg at når vi nå kommer i gang med budsjettbehandlingen så vil de fire partiene komme styrket ut av det, sier Helleland.

Rødt får en oppslutning på 1,6 (+ 0,5) som gir ett mandat, mens andre partier får 0,6 (- 0,5).

Følg utviklingen i målingene i TV 2s partibarometer

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 og baserer seg på personlige telefonintervjuer av 965 personer med stemmerett.  Målingen er tatt opp i tidsrommet 29. september - 4. oktober. 77,4 prosent oppga preferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.