BER FOR SYKE: Søndag møttes menigheten i Saint Anthony´s Church, en katolsk kirke i Freetown i Sierra Leone for å be for de mange tusen ofrene for ebola i landet. Foto: AFP.
BER FOR SYKE: Søndag møttes menigheten i Saint Anthony´s Church, en katolsk kirke i Freetown i Sierra Leone for å be for de mange tusen ofrene for ebola i landet. Foto: AFP.

Ebola-epidemien har krevd 3431 menneskeliv

Bare i Sierra Leone, hvor den norske kvinnen ble smittet, døde 121 personer av ebola på én eneste dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag var den nest dødeligste dagen i det vestafrikanske landet. Totalt er 678 mennesker døde av ebolaviruset i det pågående utbruddet, melder Reuters.

Hver time blir fem mennesker i Sierra Leone, sier Redd Barna til BBC.

De siste tallene Verdens helseorganisasjone (WHO) viser at 3431 mennesker i Guinea, Liberia og Sierra Leone er døde som følge av ebola, og mer enn 7000 har fått, eller er under mistanke for å ha fått viruset. Les den ferske rapporten fra WHO here.

Liberia er det hardest rammede landet med mer enn 2000 døde.

Samtidig er mørketallene trolig store, da mange med mulig smitte kan oppholde seg i fjerntliggende strøk uten å bli oppdaget eller registrert.

Før den norske kvinnen ble smittet, har flere vestlige hjelpearbeidere fått viruset mens de arbeidet for å hindre spredning og behandle syke. Flere amerikanere har blitt hentet hjem og fått livreddende behandling der.

Ebolafrykt i USA

Torsdag forrige uke ble det kjent at libereren Thomas Eric Duncan hadde tatt med seg ebolasmitten fra Liberia til USA. Duncan ble avvist på legevakten i Dallas og møtte mange mennesker før han ble lagt på sykehus i isolat med påvist ebola.

Frykten er at ebola skal spre seg i USA - og mange foreldre holdt forrige uke barna sine hjemme fra skolene. Amerikanske eksperter gjør det de kan for å berolige befolkningen.

– Til dere som er redde, vil jeg si: Vi tar ikke lett på deres frykt. Vi respekterer den og forstår den, sa lege Anthony Fauci i det nasjonale helseinstituttet til AP i dag.

Svært dødelig - men medisiner finnes

Ebola har hatt en dødelighet på nærmere 90% i tidligere utbrudd, og fremdeles er den smertefulle sykdommen så godt som en dødsdom uten behandling.

Men flere amerikanere har blitt behandlet med en medisin som fremdeles er i teststadiet. Kent Brantly som ble smittet på sykehuset han jobbet på i Monrovia i Liberia, ble frisk og utskrevet fra sykehuset i Atlanta i USA.

Artikkelen utvides.