Slik gikk Khadija (25) fra å være liberal lærerinne til å bli IS-medlem

Den unge kvinnen forteller sin historie om hvorfor hun oppsøkte IS. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Khadija er ikke hennes virkelige navn. Hun lever i skjul etter å ha desertert fra terrorgruppen IS, og har gitt et eksklusivt intervju  til CNN. 

Radikalisert i takt med volden

Hun er en syrisk 25 år gammel kvinne. Hun ble ikke oppdratt konservativt. Familien sørget for at hun fikk seg høyere utdannelse, og hun ble lærer.

Da opprøret mot president Bashar al-Assad startet for tre år siden, var hun blant dem som gikk i fredelige demonstrasjoner.

– Vi gikk ut for å protestere. Sikkerhetsvaktene jaget oss. Vi begynte å skrive slagord på veggene, kledde oss i ulike drakter. Det var fine dager, minnes den unge kvinnen. 

– Trengte noe å flykte til

Men så ble situasjonen mer og mer kaotisk. Volden spredte seg, og det er da hun mener hun begynte å miste sjelen sin. 

– Alt ble kaos. Free Syrian Army, regimet, tønnebomber, angrep. Skadde, sykehus, blod ... Du vil bare rive deg selv bort fra alt. Du trenger noe å flykte til, sier hun. 

– Mitt problem var at jeg flyktet til noe enda styggere, sier hun.

Kvinnen sitter tildekket og stemmen er forvrengt. Under sløret ser man to perfekt formede øyenbryn. Historien hun forteller er opprivende.

Fikk tillit til IS-mann

Hun møtte en tunisisk mann som hun fikk tillit til. Det var han som introduserte henne til IS.

– Han sa at vi skulle innførte islam, og at vi for øyeblikket var i krig og måtte være harde, sier hun. Han lovde henne ekteskap hvis hun kom til Raqqa.

Hun forteller at hun fikk våpen, og at det i begynnelsen fikk henne til å føle makt. Sammen med 25-30 andre patruljerte hun gatene som del av et moralpoliti.

– Vi passet på at kvinner kledde seg korrekt. Kvinner får ikke vise øyene sine, de som brøt loven ble straffet. Noen ble pisket, sier hun. 

Ble redd for seg selv

Khadijas familie følte hun var i ferd med å skli fra dem. Moren advarte henne, men Khadija var fornøyd med jobben. 

– Men jeg begynte å bli redd. Jeg tenkte: «Jeg er ikke som dette. Jeg har utdannelse. Jeg burde ikke være som dette». Jeg begynte å bli redd meg selv, sier hun. 

Hun sier bildet av en 16 år gammel gutt som var korsfestet i et tre har brent seg inn på netthinnen hennes. Det verste hun så var en mann som ble halshogget rett foran henne. 

Da begynte bildet av IS å forvitre. Hun så en fremtid hun ikke ville ha.

– Fremmedkrigerne mest brutale

– Enda verre var det å se hvordan krigerne behandlet kvinner. Fremmedkrigerne var de verste. De var brutale. Til og med mot sine egne koner, sier hun. 

Hun sier det var tilfeller der ektefeller måtte til sykehus på grunn av vold og voldtekter. Det fikk henne til å flykte fra IS, og fikk hjelp til å bli smuglet over grensen til Tyrkia.