ANGST: Thea Harmens har slitt med sosial angst i mange år. Nå ønsker hun å være åpen om angsten for å hjelpe andre. Foto: Privat
ANGST: Thea Harmens har slitt med sosial angst i mange år. Nå ønsker hun å være åpen om angsten for å hjelpe andre. Foto: Privat

– Jeg fryser og skjelver, og det kjennes som om hjertet mitt står stille

Thea Harmens (17) har sosial angst – tirsdag gjester hun God morgen Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De første symptomene på angst kom på barneskolen, men det er først nå hun har fått diagnosen «sosial angst».

Som en del av terapien utsetter hun seg for ting hun vanligvis unngår, såkalt «eksponeringsterapi». Tirsdag morgen blir hun intervjuet på direkte tv i God morgen Norge.

– Jeg tror det kommer til å gå greit, men jeg er jo litt spent, forteller Thea Harmens.

Går ikke på skolen

Etter hvert som Thea har blitt eldre har angsten utviklet seg. I fjor sommer flyttet Thea og familien tilbake til Eidsvoll etter å ha bodd noen år i Stavanger.

Da ventet ny skole og det forverret angsten. Hun har brekt seg på vei til skolen og begynt å hyperventilere.

– Skolen er det største problemet, særlig fordi jeg begynte på en ny skole i fjor og mange nye folk. Det er så mange som går på den skolen. Det fungerer ikke, så jeg snakker med lærerne på nettet og gjør skolearbeidet hjemmefra.

Hun tilbringer mye tid hjemme på rommet sitt.

– Det å gå i butikken er også en stor utfordring. Det knyter seg også når jeg får meldinger eller telefonen ringer.

Usikkerhet

Hun vet ikke helt hvorfor hun har fått sosial angst. Hun tror det kan bunne i at hun har følt på et press om å prestere og hele tiden gjøre det bra.

– Jeg begynte å unngå situasjoner fordi jeg ikke taklet presset. Det ballet på seg. Når du ikke er trygg på noe, da blir det håpløst.

Hun forteller at hun er opptatt av hva andre synes om henne.

– Det er en stor del av problemet. Hva tenker de nå? Hva skjer hvis jeg dummer meg ut?

 – Vanskelig å få folk til å forstå


Det er ikke alltid lett å se på mennesker at de sliter med en psykisk lidelse.

– Det er mange som tviler og ikke tror på meg. De kan si til meg at «Hallo, du må bare komme deg ut å være blant folk.»  De tror at det bare er å tenke litt annerledes, men det er jo ikke så lett.  

For noen uker siden valgte hun å være åpen om den sosiale angsten på bloggen sin.

– Etter det har jeg fått veldig mange positive tilbakemeldinger. Da skjønte folk at jeg ikke har det så lett, at det faktisk er et reelt problem.

Det har vært godt å få støtte i ettertid av blogginnlegget.

– Jeg vet jo at mange har det sånn som meg. Det er bare så veldig vanskelig å snakke om, det er veldig tabu, hvert fall for en ung jente på 17 år.

 

Får hjelp i terapi

Hun begynte å gå til BUP, barne - og ungdomspsykiatri, tidligere i år. 

– Jeg har jo ikke gått der så lenge, men det hjelper. Jeg synes det er godt å snakke med noen som vet hva dette dreier seg om. Jeg får mye støtte og hjelp til å utfordre meg selv på det jeg ikke liker.

Mestrer med cheerleading

Thea har holdt på med cheerleading i flere år, det er en arena der hun føler mestring.

Da hun flyttet tilbake til Eidsvoll var hun med på å starte et lag der. Hun er trener for flere yngre jenter, og da går det greit å forlate de trygge rammene i hjemmet.

– Akkurat når jeg er der så går det bra. Jeg er ikke helt uten angst, men jeg kommer meg gjennom det fordi jeg føler at dette er noe jeg kan og har kontroll på.