– Ikke rettferdig å snakke om gull

De norske håndballjentene forbereder seg til et mesterskap med et nytt lag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like sikkert som julen kommer, så skal de norske håndballjentene spille mesterskap.

Men denne vinteren blir litt annerledes. For sentrale spillere som Katrine Lunde og Heidi Løke har satt landslaget på vent. Samtidig blir ikke Marit Malm Frafjord eller Mari Molid spilleklar, mens Isabel Blanco har sagt takk for seg.

God tro
Dermed blir det mer ansvar på Ida Alstad, Karoline Dyhre Breivang og de andre veteranene som fortsatt er med.

– Litt av grunnen til at jeg er med, og jeg tipper det også trigger Ida og de spillerne som satser landslag, er at det er høye mål og store ambisjoner. Det er det i toppidrett. Så vet vi av erfaring at det svinger. Vi hadde noen nedturer i 03 og 05 som vi lærte mye av. Uten å forskuttere noe, så vet vi at det er dynamisk, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson, som ikke er redd for presset om medalje.

– Jeg har god tro på denne gjengen. Det er en spennende gjeng. Så får vi se om det blir godt nok til å kjempe om medalje, fortsetter han.

Ikke rettferdig å snakke om gull
TV 2s håndballekspert Randi Gustad mener at folket ikke kan forvente medalje i førjulstiden i år.

– Det er en litt annen inngang til mesterskapet. Man er vant til å få spørsmål om hvilken medalje blir det. Man har en helt annen forventning både blant folket og helt sikkert selv også, sier hun.

Tidligere har det ikke bare vært snakk om hvilken medalje man skal få. Det har også vært en forventning om at Norge skulle kjempe om den aller edleste medaljen.

– Der er vi ikke nå. Det er ikke rettferdig å snakke om heller når man ser denne troppen. Selv om det er mye rutine i kjernen, så er det også veldig mye som er borte. Da tenker jeg først og fremst på en Lunde bakerst, som har reddet mesterskap for Norge før. Selv om vi har veldig spennende keepertyper bak, så har man ikke det sikkerhetsnettet i en person. Man kommer til å savne Løke, man vil savne flere. Spesielt i midtforsvaret, mener håndballeksperten.

– Kjemper for å vinne hver kamp
Alstad mener landslagsjentene ikke har latt seg påvirke av medaljepresset tidligere, og at de drar til Ungarn i desember med samme tilnærming til mesterskapet som tidligere.

– Det presset er det mer folket som tenker på enn oss. Vi har våre egne mål. Vi vet hva vi står for uansett hvilket mesterskap vi går inn i. Vi kjemper for å vinne hver kamp. Det er det vi skal gjøre, uansett hvilken tropp vi stiller med, sier FC Midtjylland-spilleren.

Landslagssjef Hergeirsson lover også at de drar til EM med ambisjoner.

– Skal du spille med flagget på brystet eller lede et lag med flagget på brystet, så handler det om å gjøre det en kan for å vinne. Så kan det hende at du har gjort det du kan, men det holdt ikke til å vinne. Så får vi se om det er godt nok, og om de andre er så gode at det ikke holder. Vi skal i hvert fall ha stolthet og ha ambisjoner, og gå inn i hver kamp for å vinne for Norge, sier han.